Ce este aditivul E 959?
Aditivul alimentar E 959, Neohesperidina dihidrocalcon DC este un edulcorant de semisinteză cu putere mare de îndulcire. Este un derivat al unor flavone naturale din stratul interior al cojii citricelor, spre exemplu narginina (principiul amar din coaja de grapefruit), neohesperidina din portocalele de Sevilla, precum și prunina.[1]
Cum se obține aditivul E 959?
Industrial, aditivul E 959 se obține din narginină (flavonoid din coaja fructelor citrice), prin tratarea acesteia cu alcalii, urmată de condensarea sa cu izovanilină. Neohesperidinchalcona obținută, este hidrogenată în mediu alcalin, rezultând dihidrochalcona neohesperidinei (Neo DHC).
Care sunt alimentele ce conțin aditivul alimentar E 959?
Conform Regulamentul (UE) nr. 1129/2011 aditivul E 959 se pot utiliza în următoarele produse:
- Produse lactate fermentate aromatizate, inclusiv produse tratate termic;
- Emulsii de grăsimi și uleiuri, inclusiv tartinabile,
- Înghețată;
- Fructe și legume în oțet, ulei sau saramură;
- Fructe și legume conservate în cutii sau borcane;
- Preparate din fructe și legume, cu excepția compoturilor;
- Gemuri extra și jeleuri extra
- Gem, jeleuri și marmelade și piure de castane îndulcit, astfel cum sunt definite;
- Alte preparate tartinabile similare din fructe și legume;
- Produse din cacao și ciocolată;
- Alte produse de cofetărie, inclusiv dropsuri pentru împrospătarea respirației;
- Decorațiuni, învelișuri și umpluturi, cu excepția umpluturilor pe bază de fructe;
- Gumă de mestecat;
- Cereale pentru micul dejun;
- Produse fine de panificație;
- Carne prelucrată netratată termic;
- Carne prelucrată tratată termic;
- Pește și produse de pescărie prelucrate, inclusiv moluște și crustacee;
- Îndulcitori de masă sub formă lichidă;
- Îndulcitori de masă sub formă de pudră;
- Îndulcitori de masă sub formă de tablete;
- Muștar;
- Supe și ciorbe;
- Sosuri;
- Salate și produse tartinabile condimentate;
- Produse proteice;
- Alimente dietetice destinate unor scopuri medicale speciale;
- Alimente dietetice pentru controlul greutății, destinate să înlocuiască complet aportul alimentar zilnic sau o masă individuală (în totalitate sau parțial aportul alimentar zilnic total);
- Nectaruri de fructe,
- Băuturi aromatizate;
- Bere și băuturi din malț;
- Cidru de mere și de pere;
- Alte băuturi alcoolice și băuturi spirtoase cu mai puțin de 15% alcool, inclusiv amestecuri de băuturi alcoolice cu băuturi nealcoolice;
- Gustări pe bază de cartofi, cereale, făină sau amidon;
- Fructe cu coajă lemnoasă prelucrate;
- Deserturi;
- Suplimente alimentare furnizate sub formă solidă, inclusiv sub formă de capsule și tablete și sub alte forme similare, cu excepția formelor masticabile;
- Suplimente alimentare furnizate sub formă lichidă;
- Suplimente alimentare furnizate sub formă de sirop sau masticabile. [2]
Există efecte secundare în urma consumării aditivului alimentar E 959?
În Europa, siguranța neohesperidinei DC a fost evaluată în 1988 de Comitetul Științific de Alimentație (SCF) al Comisiei Europene – acum Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Doza zilnică acceptabilă (DZA) stabilită de SCF este de 0-5 mg/kg greutate corporală.
Neohesperidine DC este aprobat pentru o varietate de utilizări în alimente, băuturi și îndulcitori în UE conform Anexei II la Regulamentul 1333/2008.
Conform studiilor efectuate aditivul E959 dihidrochalcona neohesperidinei nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului.
Studiile toxicologice efectuate pe animale, au demonstrat faptul că doza de 1 g/kg corp ingerată de acestea nu a produs efecte toxice.
Cu toate că înlocuitorii zahărului sunt folosiți frecvent de persoanele care vor să slăbească, nu există dovezi clare precum că îndulcitorii îmbunătățesc sănătatea sau că îi ajută pe oameni să piardă în greutate. În momentul de față aditivul E 959 nu este recunoscut ca îndulcitor în SUA. În SUA se folosește ca agent de ameliorare. Este considerat inofensiv!
Care sunt caracteristicile aditivului E 959?
Sinonimele aditivului sunt: hesperidină dihidrochalcon, 4’-β-neohesperidosită, neohesperedină DC.
Denumirea sa chimică este 2-o-α-1-ramnopiranozil-4’-β-D-glucopiranozil hesperidină, dihidrochalcon.
Are formula brută C28H36O15, iar masa moleculară M=612,6.
Se prezintă sub formă de pulbere cristalină de culoare albă și este o substanță inodoră cu un pronunțat gust dulce, mai persistent decât al zaharozei. Puterea sa de îndulcire este de 1000 de ori mai mare decât a zaharozei.
O caracteristică importantă a acestui aditiv este puterea sa mare de îndulcire (de 1000 de ori mai dulce decât zaharoza), dar în același timp și instabilitatea sa la valori de pH acide (pH ≤ 2) și temperaturi ridicate (peste 100 ºC).
În continuare sunt prezentate caracteristicile de puritate care trebuie sa fie îndeplinite de aditivul alimentar E959.
Compoziție | Conține nu mai puțin de 96% raportat la substanța uscată |
Descriere | Pulbere cristalină albicioasă, inodoră. De aproximativ 1 000-1 800 de ori mai dulce decât zaharoza |
Solubilitate | Liber solubilă în apă fierbinte, foarte puțin solubilă în apă rece, practic insolubilă în eter și benzen |
Maxim de absorbție în ultraviolet | Între 282 și 283 nm pentru o soluție de 2 mg în 100 ml metanol |
Testul Neu | Se dizolvă aproximativ 10 mg neohesperidină DC în 1 ml metanol, se adaugă 1 ml de soluție metanolică 1% de 2-aminoetil difenil borat.
Apare o culoare galben-strălucitor |
Pierdere prin uscare | Nu mai mult de 11% (105 ºC, 3 ore) |
Cenușă sulfatată | Nu mai mul de 0,2% raportat la substanța uscată |
Arsen | Nu mai mult de 3 mg/kg raportat la substanța uscată |
Plumb | Nu mai mult de 2 mg/kg raportat la substanța uscată[3] |
Doza maximă de includere este cuprinsă între 10 și 400 mg/kg.
Doza zilnică maximă admisibilă este de 5 mg/kg corp.[4]
De ce este utilă și necesară utilizarea aditivului E959?
Aditivul E 959 are o caracteristică specială, deoarece, pe lângă utilizarea sa ca îndulcitor în formulările alimentare, poate acționa și ca potențiator de aromă, precum și ca agent de mascare, ceea ce îl face diferit de restul îndulcitorilor alternativi utilizați în industrie.
– Datorită gustul său dulce plăcut și intens aditivul este acceptat în diferite aplicații și sectoare, mulțumind întotdeauna consumatorul final.
– Ca potențator de aromă, flavonoidul Neohesperidina DC funcționează prin creșterea aromelor de fructe și derivate de cacao.
– Ca agent de mascare, reduce aromele nedorite în diferite formulări alimentare, cum ar fi aciditatea, amărăciunea etc.
– Se poate utiliza în concentrații scăzute, fiind unul dintre îndulcitorii de origine naturală cu o intensitate mai mare de îndulcire.
– Gustului plăcut în gură al Neohesperidin DC persistă mai mult decât restul îndulcitorilor, făcând aportul mai plăcut pentru consumatorul final.
– Neohesperidin DC îmbunătățește senzația și textura în gură, oferind cremozitate diferitelor produse alimentare.
– Atât aportul caloric al Neohesperidin DC, cât și indicele său glicemic, sunt zero. Acest avantaj permite utilizarea Neohesperidin DC în mai multe produse decât alți îndulcitori, inclusiv produse adresate populației care suferă patologii asociate cu obezitatea sau sindromul metabolic.
– Stabilitatea sa ridicată la diferite temperaturi permite ca Neohesperidin DC să fie utilizat în diferite sectoare și în diferite etape ale procesului de producție.
– Versatilitatea sa ca îndulcitor, amplificator sau mascator de arome folosind cantități eficiente de ordinul ppm, mai puțin decât ar necesita alți îndulcitori cunoscuți, face din Neohesperidin DC un ingredient alimentar economic.
– Neohesperidin DC are capacitatea de a-și atinge efectele dorite folosind cantități mici din acesta și are, de asemenea, efecte sinergice cu alți îndulcitori mai scumpi. Aceasta permite obținerea, cu o cantitate mai mică de îndulcitor obișnuit mai scump și o cantitate mică de Neohesperidin DC, la un efect gustativ similar pentru care ar fi necesară o cantitate mai mare de îndulcitor individual obișnuit. [5]
Ce sunt coloranții alimentari?
Coloranții sunt substanțe care adaugă sau redau culoare produselor alimentare și includ componente naturale ale produselor alimentare sau alte substanțe naturale care nu sunt de regulă consumate ca alimente de sine stătătoare și care nu sunt de obicei utilizate ca ingrediente caracteristice în alimentație. Din categoria coloranților fac parte și preparatele obținute din produse alimentare și din alte materii prime comestibile naturale obținute prin extracție fizică și/sau chimică conducând la o extracție selectivă a pigmenților în raport cu constituenții nutritivi sau aromatici.[6]
Când se acceptă utilizarea coloranților alimentari?
Utilizarea coloranților alimentari este considerată acceptabilă pentru următoarele scopuri:
- refacerea aspectului inițial al produselor alimentare a căror culoare a fost modificată prin prelucrare, depozitare, ambalare şi distribuție;
- ameliorarea atractivității vizuale a produselor alimentare;
- colorarea produselor alimentare care în mod normal sunt incolore.
Utilizarea coloranților alimentari trebuie să respecte întotdeauna condiția generală de neinducere în eroare a consumatorului. De exemplu, utilizarea coloranților nu trebuie să lase impresia că acesta conține ingrediente care nu au fost niciodată adăugate.[7]
Concluzii și Reglementări legislative E 959
Aditivul E 959, Neohesperidine DC, este aprobat pentru o varietate de utilizări în alimente, băuturi și îndulcitori, în UE conform Anexei II la Regulamentul 1333/2008.
Aditivul E 959, Neohesperidin DC este recunoscut ca o soluție economică și stabilă la diferite provocări din mai multe sectoare ale industriei.
Datorită versatilității sale ca aditiv alimentar, poate fi utilizat în diferite industrii alimentare și cu diferite efecte dorite, după cum urmează:
– Ca îndulcitor și pentru îmbunătățirea gustului,
– Pentru puterea sa de îmbunătățire a aromei, este foarte apreciat în sosuri și supe, în industria hranei pentru animale și industria sănătății,
– În industria farmaceutică, este utilizat în principal ca agent de mascare.
– În produsele de îngrijire personală (cum ar fi apa de gură, pasta de dinți) aditivul este folosit datorită efectului său de îndulcire.5
În regulamentul (UE) nr. 1129/2011 al comisiei din 11 noiembrie 2011 de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului prin stabilirea unei liste a Uniunii aditivilor alimentari sunt prezentate caracteristicile de puritate care trebuie sa fie îndeplinite de aditivul alimentar E959.
Autor: dr. ing. Ancuța Fulvia Manolache
Referințe bibliografice
[1] Elena Oranescu, Aditivii alimentari-necesitate și risc, Editura SemnE, 2005, București
[2] Regulamentul (UE) nr. 1129/2011 al comisiei din 11 noiembrie 2011 de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului prin stabilirea unei liste a Uniunii a aditivilor alimentar
[3] Regulamentul (UE) nr. 231/2012 AL COMISIEI din 9 martie 2012 de stabilire a specificațiilor pentru aditivii alimentari enumerați în anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului
[4] https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2020.e181110
[5] https://www.bordas-sa.com/en/neohesperidin-dihydrochalcone-the-multi-task-solution/
[6]http://insp.gov.ro/download/cnmrmc/Ghiduri/Igiena%20Alimentatiei%20si%20Nutritiei/Ghid-Aditivi-Alimentari.pdf
[7] http://www.ansvsa.ro/informatii-pentru-public/sanatate-publica/
8 Fotografia 1: https://pixabay.com/ro/photos/prajituri-deserturi-1868573/
9Fotografia 2: https://pixabay.com/ro/photos/suc-proasp%c4%83t-de-portocale-stors-1614822/