InfoCons – o9atitudine ! – InfoCons te informează:
Mixul energetic UE în viitor
Folosirea combustibililor care poluează mult, precum cărbunele și petrolul, va trebui redusă substanțial dacă UE dorește să își îndeplinească obiectivele în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 80% până în 2050. Aspecte cheie în tranziția către un sistem energetic cu emisii reduse sunt intensificarea folosirii resurselor regenerabile și creșterea eficienței energetice, a spus Parlamentul European în rezoluția privind Perspectiva energetică 2050, adoptată pe 14 martie.
Perspectiva energetică 2050 propusă de Comisia Europeană în decembrie 2011 oferă mai multe scenarii pentru viitoarea structură a resurselor energetice UE în vederea îndeplinirii obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
`Dezacordul privește mijloacele mecanismului și politica pe care o vom folosi pentru acest obiectiv ultim“, a spus raportoarea Niki Tzavela (Grecia), de la Grupul Europa Libertății și Democrației.
Surse de energie regenerabile
UE este pe drumul cel bun în îndeplinirea obiectivelor referitoare la folosirea resurselor de energie regenerabile, au spus deputaţii europeni în cadrul dezbaterii din plen de săptămâna trecută. Conform rezoluției adoptate pe 14 martie, aceste resurse se vor deplasa, pe termen lung, către centrul mixului energetic european.
Deputaţii europeni au cerut trecerea la biocombustibili de generația a treia obținuți pe baza deșeurilor de produse alimentare și condiții similare în cazul biocombustibililor importați.
Combustibilii fosili
În 2012, aproape trei sferturi din energia consumată în UE provenea din combustibili fosili: 35% din petrol, 27% din gaz și 16% din cărbune. Există probabilitatea ca acești combustibili fosili convenționali să facă parte în continuare din sistemul energetic, cel puțin în perioada de tranziție către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon.
Conform deputaţilor europeni, energia nucleară va rămâne un factor principal, gazele naturale vor juca un rol important pe termen mediu în transformarea sistemului energetic, deoarece reprezintă o modalitate relativ rapidă și rentabilă de reducere a dependenței față de alți combustibili fosili mai poluanți și există probabilitatea ca petrolul să rămână în mixul energetic chiar și în 2050, însă cu o pondere mult mai scăzută ca în prezent și utilizat, în principal, pentru transporturile de pasageri și mărfuri pe distanțe lungi.
Electricitatea și economisirea energiei
Importanța crescândă a energiei electrice în viitorul mix energetic impune valorificarea tuturor mijloacelor de producție de energie electrică cu emisii reduse de dioxid de carbon (eficiența conversiei, sursele regenerabile, captarea și stocarea de carbon și energia nucleară) dacă se dorește ca obiectivele în materie de climă să fie realizate fără a compromite securitatea aprovizionării și competitivitatea, arată rezoluția parlamentară.
Deputaţii europeni au mai pus accentul pe eficiența energetică. Rezoluția arată că rata actuală de renovare a clădirilor și calitatea lucrărilor trebuie accentuate în mod substanțial pentru a permite UE să diminueze consumul de energie al parcului imobiliar existent cu 80 % până în 2050 în comparație cu nivelurile din 2010.
http://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/content/20130318STO06602/html/Mixul-energetic-UE-%C3%AEn-viitor
Sursa: Parlamentul European
Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din Romania – InfoCons – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociaţie de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.