Cum alegi îmbracămintea?

Se apropie venirea lui Moș Crăciun, perioada cadourilor. Cei mai multi dintre noi ne orientăm către haine sau obiecte de casă, confecționate din tot felul de textile sau piele. Stop! Textile? Piele? Piele sintetică pentru cei care nu doresc sacrificarea animalelor sau un substitut?

Atenție la etichetare și la pictograme pentru că putem fi înșelați foarte ușor.

Când spunem textile, ne gândim la fibre naturale, bumbac, lână (că tot este sezonul) cașmir, in, cânepă sau … la niste plante de care nu am auzit niciodata, etichete pe care nici profesoara de chimie nu le înțelege, în condițiile în care textile din fibre naturale se găsesc din ce în ce mai greu.

Citiți eticheta și fiți siguri ce cumpărați, ce cadouri faceți și mai ales, oferiți atenția necesară copiilor care suferă de diferite probleme ale pielii, de la dermatite la piele atopică. Nu cumparați doar pentru că modelul este frumos sau ca vă stă bine și citiți eticheta! Verificați din ce sunt produse obiectele de vestimentație pe care le achiziționați, în mod deosebit pentru copii. În Laponia, în desaga lui Moș Crăciun nu se găsesc produse nenaturale! 🙂

Nu uitați! Eticheta trebuie să fie în limba română, să știm ce cumpărăm, iar compoziția este în ordine descrescatoare. Totodată, să fim atenți la pictograme când spălăm, curățăm îmbrăcămintea, mai ales că au apărut tot felul de produse care se spală și se întrețin la diferite temperaturi, cu diferite moduri de păstrare și îngrijire.

Așadar, citește eticheta!

Cere bonul fiscal!

Iar dacă ai o problemă, ia atitudine! Dacă ești înșelat, fă o sesizare reclamatii@protectia-consumatorilor.ro. Dacă nu înțelegi ceva pe etichetă, intră la secțiunea dicționar, în aplicația gratuită InfoCons și lămurește-te!

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal