`Roam like at home`: cât plătești pentru consumul de date?

Începând cu 15 iunie 2017, datele (internetul mobil – MB/GB) consumate în roaming în statele membre UE, dar și în Norvegia, Islanda și Liechtenstein (SEE) se scad din resursele naționale incluse în abonamente sau extraopțiuni, potrivit mecanismului `Roam like at home’, iar după epuizarea acestora consumul va fi tarifat la fel ca în România.

Totuși, furnizorii au posibilitatea de a defini limite minime ale unei utilizări rezonabile a serviciilor de date, care pot fi mai mari sau mai mici decât traficul național inclus în abonament/(extra)opțiune, depinzând de prețul acestuia. Limita rămâne neschimbată indiferent de consumul de date realizat la nivel național înainte de intrarea în roaming.

În cazul în care furnizorii nu stabilesc o limită de utilizare rezonabilă a datelor în roaming în UE/SEE, datele consumate în roaming în UE/SEE se tarifează identic celor consumate în România.

Pentru a-i sprijini pe cei care doresc să se informeze înainte de a pleca într-o călătorie într-o țară din Uniunea Europeană cu privire la câți MB sau GB pot consuma în roaming fără taxe suplimentare, în limita unei utilizări rezonabile, ANCOM a dezvoltat o aplicație care poate fi accesată aici.

Limite minime de utilizare rezonabilă a datelor mobile în roaming (UE/SEE)

  1. în cazul planurilor tarifare (cartele preplătite, abonamente, (extra)opțiuni) cu resurse de date (cvasi)nelimitate, atât cele care includ trafic de date nelimitat, cât și cele pentru care tariful per GB este sub 7,7 Euro (fără TVA), utilizatorii pot consuma următoarea cantitate de date în ‘Roam like at home’:

2(pretul cu amanuntul pentru servicii mobile intr-o perioada de facturare (fara TVA) : 7.7 Euro)

  1. în cazul cartelelor preplătite fără resurse de date incluse (cu plata pe unitatea de consum, per MB/GB), utilizatorii pot consuma următoarea cantitate de date în ‘Roam like at home’ (pe măsură ce utilizatorul plătește din creditul disponibil, limita de utilizare rezonabilă a datelor se diminuează):

creditul ramas disponibil pe cartela la intrarea in roaming in UE/SEE : 7,7 Euro

Limitele minime vor crește anual, începând cu 1 ianuarie 2018, ca urmare a reducerii prețului reglementat pentru 1 GB.

Mai multe detalii despre modalitatea de aplicare a limitelor de utilizare rezonabilă a datelor în roaming (UE/SEE), inclusiv modele de calcul, sunt disponibile pe pagina de internet a ANCOM, aici.

Cum se tarifează consumul de date mobile în roaming (UE/SEE)

După depășirea acestei limite furnizorii pot să aplice o suprataxa în valoare de maxim 7,7 Euro/GB (0,0077 Euro/MB), fără TVA, pentru perioada 15 iunie – 31 decembrie 2017. Începând cu 2018 valoarea maximă a suprataxei va scădea în fiecare an până în anul 2022.

Tarifarea datelor se va realiza după cum urmează:

  1. până la atingerea limitei se aplică tariful național, astfel:
    • până la epuizarea traficului național inclus: se scad din acesta
    • după epuizarea traficului național inclus: se aplică tarifele din România
  2. după depășirea limitei se aplică suprataxa, astfel:
    • până la epuizarea traficului național inclus: se scad din acesta + suprataxă
    • după epuizarea traficului național inclus: se aplică tarifele din România + suprataxă (suma rezultată nu poate depăși 0,20 euro/MB)

Atenție! Furnizorii au obligația să le transmită utilizatorilor o notificare atunci când aceștia ating limita de utilizare rezonabilă a datelor în roaming (UE/SEE), indicând valoarea suprataxei care va fi aplicată pentru consumul suplimentar de date în roaming.

Calculator limită date ‘Roam like at home’: aplicație ANCOM

Pentru a ușura estimarea limitei de utilizare rezonabilă a datelor pe care utilizatorii le pot consuma în roaming în UE/SEE, ANCOM a dezvoltat o aplicație tip widget, accesibilă aici.

Aplicația oferă rezultate relevante în măsura în care furnizorii nu percep utilizatorilor o suprataxă de sustenabilitate. În prezent, ANCOM analizează o cerere pentru autorizarea aplicării unei astfel de suprataxe, depusă de operatorul RCS & RDS S.A., urmând să facă publice rezultatele analizei după ce aceasta va fi finalizată și comunicată operatorului.

Atenție! Dacă este activat serviciul de roaming, principiul de bază al `Roam like at home’ prevede că toate resursele naționale incluse în planul tarifar (inclusiv extraopțiuni sau bonusuri) devin disponibile și în roaming în UE/SEE.

Mai multe informații cu privire la `Roam like at home’ sunt publicate în sectiunea dedicată acestui subiect, de pe pagina de internet a ANCOM, aici.

sursa: ANCOM

Sectiunea InfoCentru din pagina de internet ANCOM pune la dispozitia utilizatorilor informatii utile despre serviciile de comunicatii electronice (telefonie, internet si televiziune) si serviciile postale, pentru a-i sprijini in alegerea si folosirea acestor servicii. Informatiile se refera in principal la incheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming. In plus, utilizatorii pot gasi aici ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la internet.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal