În 2017, Comisia Europeană a lansat primul program coordonat de Uniunea Europeană pentru produsele alimentare vândute în mediul online. Obiectivul a fost încurajarea statelor membre ale Uniunii de a identifica și controla, într-o manieră coordonată, site-urile care oferă utilizatorilor lor anumite produse care nu sunt în conformitate cu reglementările UE aplicate alimentelor.
Programul s-a concentrat asupra suplimentelor alimentare cu pretinse proprietăți medicinale, deoarece comercializarea acestora este interzisă, în conformitate cu articolul 7 al Reglementării nr. 1169/2011. Vizate au fost și așa-numitele `alimente noi`, apărute datorită dezvoltării tehnologice, sau venite în teritoriul UE după 1997, deoarece unele dintre acestea sunt neautorizate în spațiul european și au fost subiectul a numeroase sesizări adresate RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), lucru care pune serioase semne de întrebare asupra siguranței acestor produse. Patru alimente noi au fost examinate de către statele membre, acestea fiind:
o Acacia rigidula
o Sulfatul de agmatine
o Epimedium grandiflorum
o Hoodia gordonii.
Această inițiativă a Comisiei a fost foarte bine primită de statele membre, 25 dintre acestea, alături de Elveția și Norvegia, luând parte în program. În total, aproximativ 1100 de site-uri au fost verificate și 779 de oferte de produse neautorizate identificate. Majoritatea acestor produse erau de la comercianți din țara respectivă (65%), însă unii comercianți au fost localizați în alte țări membre ale Uniunii Europene (20%) sau chiar în afara Europei, în Statele Unite sau China (15%). Deși nu a fost una dintre obligațiile statelor care au participat la aceste verificări, în 440 din aceste cazuri au fost luate măsuri pentru a opri comercializarea produselor neautorizate, precum percheziția premiselor comercianților, avertizarea, sau, în unele cazuri, amendarea acestora.
În România au fost verificate 52 de site-uri, fiind găsite 21 de oferte de produse neautorizate – 12 pentru suplimente alimentare și 9 pentru alimente noi. 85,71% din comercianți erau de pe teritoriul României, în timp ce 14,29% operau din afara Uniunii Europene (Statele Unite). Dintre alimentele noi, Hoodia gordonii a fost cel mai răspândit, fiind descoperit în 33% din cazuri.
Comisia Europeană a concluzionat că obiectivele acestui program au fost atinse, reușind să implice statele membre într-o mai bună monitorizare a pieței alimentare din mediul online și să stabilească noi rapoarte de colaborare între acestea.