Pateuri de post cu până la 15 aditivi – Studiu comparativ 2011-2018

Citește și:

Informatii utile – achizitie produse tip pate

Sfaturile utile oferite de Dr. Virgiliu Stroescu

Stii ce fel de pate vegetal cumperi?!

Studiu Pate Vegetal – Alege sănătos! Trăiește sănătos!

Pate vegetal – stii ce contine?

Pateul de post, `bogat în E-uri`

Infocons a realizat un studiu comparativ cu privire la evoluția produselor tip pate vegetal/pastă vegetală, pe baza studiilor din 2011, 2015, 2016 și 2018.

Citește și:

Studii și teste comparative realizate de InfoCons

-Vrei să știi ce mănânci?

Din punct de vedere al aditivilor alimentari, aceștia au fost în mod constant prezenți într-o cantitate considerabilă în produsele studiate.

Mai mult de 50% din produsele studiate au prezentat 7 sau mai mulți aditivi pe perioada studiilor din 2015, 2016 și 2018. Singura excepție a fost studiul din 2011, unde procentajul a fost de 25%.

Citește și:

-Ce înseamnă cu adevărat E-urile?

-Știi ce E-uri conțin multe dintre produsele alimentare?

-Știi cum să achiziționezi produsele alimentare ecologice?

6 E-uri aveau în medie produsele în studiul din 2011, iar această cifră a crescut până la 7 în 2015 și chiar 10 în 2016. Abia pentru studiul din 2018, aceasta a coborât la 8 aditivi în medie pentru produsele studiate.

15Cel mai mare număr de aditivi alimentari într-un singur produs, regăsit în studiul din 2016.

0Patru produse nu au avut nici un aditiv alimentar în componența lor, 2 dintre ele fiind studiate în 2011, și celelalte 2 în 2015.

Cei mai des întâlniți aditivi alimentari au fost următorii:

  • 76,62% este procentajul produselor în care a fost găsit caragenanul (E407);
  • 74,02% este procentajul produselor în care au fost găsiți polifosfați (E452);
  • 67,53% este procentajul produselor în care a fost găsit monoglutamatul de sodiu (E621);
  • 50,64% este procentajul produselor în care a fost găsit ascorbatul de sodiu (E301);
  • 49,35% este procentajul produselor în care a fost găsit carmin (E120).

28 – cele mai multe tipuri diferite de aditivi, găsiți în produsele din studiul pe 2016. Acestea au scăzut cu 35,72%, în studiul din 2018.

Din punct de vedere al valorii energetice:

Cel mai mare aport energetic a fost identificat în studiile din 2011, 2016 și 2018, unde valoarea maximă a atins 286 kcal/100g. Aceasta a scăzut doar în studiul din 2015 – 270 kcal/100g.

La polul opus, cel mai mic aport caloric a fost identificat în studiul din2015, unde valoarea minimă a atins 130 kcal/100g. Aceasta a crescut până la 167,3 kcal/100g în 2016, suferind apoi o ușoară scădere până la 167 kcal/100g în 2018.

Citește și:

-Știi care este aportul energetic la produsele tip crenvurști?

Din punct de vedere al nutrienților:

13,3geste valoarea maximă a proteinelor găsite într-un singur produs, în studiul din 2011. Aceasta se află într-un trend descendent, coborând până la 11g în studiul din 2015, 10,9g în studiul din 2016și 7g în studiul din 2018.

0,4geste valoarea minimă a proteinelor găsite într-un singur produs, în studiul din2016. Aceasta a crescut până la 2g în studiul din 2018, revenind astfel la valoarea avută și în studiul din 2015.

Citește și:

-Știi care este nivelul proteinelor în produsele tip crenvurști?

10,2g este cantitatea maximă de glucide găsite într-un singur produs, în studiul din2011. Aceasta a urmat un trend descendent, coborând până la 8,8g în 2015, respectiv 7,1g în 2016. În 2018se află din nou în urcare, ajungând la 8g.

1g este cantitatea minimă de glucide găsite într-un singur produs, în studiul din2016. Aceasta a crescut până la 3,3g în 2018, după ce coborâse de la 2,1g în 2011, respectiv 3,6g în 2015.

52.69% din produsele studiate nu prezintă zaharuri în componența lor. De altfel, nivelul acestora este redus, nedepășind mai mult de 2g/100g.

28,9g este cantitatea maximă de grăsimi găsite în produse (contând pentru aproape 25% din cantitatea produsului) care au făcut parte din studiile din 2011, 2016 și 2018. Singurul studiu în care aceasta a oscilat este cel din 2015, unde a suferit o ușoară scădere, până la 27,3g.

13,6g este cantitatea minimă de grăsimi găsite în produse care au făcut parte din studiile din 2016 și 2018. Remarcăm un trend descendent, valorile minime anterioare fiind 15,3g în 2011, respectiv 14,5g în 2015.

Citește și:

-Știi care este nivelul grăsimilor în produsele tip crenvurști?

2.57g este media acizilor grași saturați prezenți în produsele studiate în ultimul studiu, cel din2018. Remarcăm o fluctuație la acest capitol, media fiind acum pe o pantă ascendentă, de la 2,41g în 2016. Vârful acestei statistici a fost atins în 2015, cu 3,2g, iar în 2011, media a fost de 2,95g.

Un singur produs a depășit 4g/100g de acizi grași saturați, ajungând chiar la 8.1g, în studiul din 2015.

Numai 15,05% din produsele studiate au în componența lor fibre. Acestea se regăsesc însă în cantități reduse, sub 2g. Mai mult, în studiul din2011, nu am identificat niciun produs care să conțină fibre, iar în2016, din cele 21 de produse studiate, unul singur a avut fibre în componența sa.

1.89g este valoarea maximă de sodiu dintr-un produs (echivalentul a aproape 40% din cantitatea zilnică de sare recomandată de Organizația Mondială a Sănătății), atinsă în studiile din 2018 și 2016. Remarcăm trendul ascendent al cantității de sodiu folosite, valorile maxime anterioare fiind 1,4g în 2015, respectiv 0,65g – în 2011.

0.46g este valoarea minimă de sodiu dintr-un produs, regăsită în studiul din2011. Aceasta suferă o ușoară ascensiune, până la 1g în 2015, coborând apoi la 0.51g în 2016 și 2018.

Citește și:

-Știi care este nivelul de sodiu din produsele tip crenvurști?

“Suntem cetățeni europeni și avem drepturi! Din păcate, calitatea produselor agro alimentare și nu numai, nu se ridică la standardele din vestul Europei, ceea ce se vede și în starea de sănătate.

Sper ca fiecare dintre noi să aibă real o9atitudine ! și să sancționăm produsele care sunt slabe calitativ. `

Sorin Mierlea – Presedinte InfoCons

Știați că…

Consumul de sare recomandat de către Organizația Mondială a Sănătății este de 5g/zi. Un consum ridicat de sodiu, combinat cu o insuficiență a cantității de potasiu consumată de dumneavoastră, pot duce la apariția hipertensiunii arteriale și pot mări riscul de infarct și de accident vascular cerebral.

În România, peste 900.000 de oameni au suferit în medie anual, în perioada 2010-2016, de boli care afectează aparatul circulator.

Citește și:

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.96.15 sau *9615.

Whats App – 0732.008.969

reclamatii@protectia-consumatorilor.ro.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal