ANCOM a aprobat cererea RCS&RDS privind serviciile de roaming în SEE

ANCOM a aprobat, pentru al doilea an, cererea RCS&RDS de a aplica propriilor clienți anumite suprataxe, în plus fața de tarifele naționale, pentru serviciile de roaming în Uniunea Europeana, dar și în Norvegia, Islanda, respectiv Liechtenstein (SEE). Conform reglementarilor europene, operatorii mobili care nu sunt în masura sa susțina comercial `Roam like at home` pot solicita și pot fi autorizați de autoritatea de reglementare, în urma unei analize, sa perceapa utilizatorilor anumite suprataxe de sustenabilitate, în plus fața de tarifele naționale.
Suprataxele autorizate de ANCOM sunt plafonate pentru a permite exclusiv recuperarea costurilor de roaming furnizate în aceasta zona și se pot aplica tuturor clienților RCS&RDS care consuma servicii de roaming în SEE începând cu 1 iulie 2018, pentru o perioada de 12 luni. Suprataxele pot fi aplicate de operator de la prima unitate de consum utilizata în roaming în SEE și numai pentru apelurile efectuate și primite, respectiv servicii de date (MB/GB).
Suprataxele maxime de roaming care pot fi aplicate de RCS&RDS

Suprataxele maxime de roaming care pot fi aplicate de RCS & RDS sunt mai mici decât cele reglementate anul trecut, având urmatoarele valori (fara TVA):

a) 0,0208 Euro/minut, pentru apelurile efectuate (fața de 0,031 Euro/minut în 2017);
b) 0,0091 Euro/minut, pentru apelurile primite, sau orice valoare mai mica stabilita la nivel european de la data aplicarii (fața de 0,0108 Euro/minut în 2017);
c) 2,97 Euro/GB (0,00297 Euro/MB) (fața de 6,37 Euro/GB în 2017 pentru consumul de date efectuat între 30 iunie – 31 decembrie 2017, respectiv 4,9 Euro/GB (0,0049 Euro/MB), pentru consumul de date efectuat între 1 ianuarie – 30 iunie 2018).
Pentru apelurile efectuate în roaming în SEE abonații RCS&RDS vor plati, de la primul minut, numai suprataxa, în limita minutelor naționale incluse, respectiv tariful pentru apeluri în afara rețelei plus suprataxa, dupa epuizarea minutelor naționale incluse.
Pentru apelurile primite în roaming în SEE abonații RCS&RDS vor plati, de la primul minut, numai suprataxa.
Pentru datele consumate în roaming în SEE abonații RCS&RDS vor plati, de la primul MB, numai suprataxa.
RCS&RDS poate în continuare sa stabileasca o politica de utilizare rezonabila a resurselor de roaming în SEE, caz în care devin aplicabile reglementarile mecanismului `Roam like at home`.
Condiții de suprataxare `Roam like at home`
Potrivit reglementarilor europene privind roaming-ul, operatorii mobili care nu sunt în masura sa susțina comercial `Roam like at home`, de exemplu ca urmare a tarifelor mici pe care le practica pe piața naționala, pot solicita și pot fi autorizați de autoritatea de reglementare, în urma unei analize, sa perceapa utilizatorilor anumite suprataxe de sustenabilitate, în plus fața de tarifele naționale.
Din partea operatorilor prezenți pe piața din România, ANCOM a primit pâna acum doua astfel de cereri din partea RDS&RCS, în 2017 și în luna mai a acestui an.
Suprataxele autorizate de Autoritate sunt menite sa asigure posibilitatea RCS&RDS sa își recupereze costurile pe care le suporta pentru a furniza propriilor clienți servicii de roaming în SEE, fara a fi afectate condițiile în care operatorul furnizeaza servicii mobile pe piața din România.
Autorizarea ANCOM este valabila 12 luni.
ANCOM va monitoriza RCS&RDS în tot acest interval, astfel încât operatorul sa nu depașeasca nivelul suprataxelor autorizate și sa nu recupereze mai mult decât costurile furnizarii serviciilor de roaming în SEE.
Sursa: ANCOM

Citește și:

Câți aditivi găsim în pâinea integrală?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal