Banca Națională a României, ieri și azi – o9atitudine pentru cultură

Palatul BNR este probabil cea mai cunoscută clădire din centrul istoric al Capitalei. Situat pe Lipscani, Palatul a fost construit spre sfârșitul secolului al XIX-lea, începând cu 1883, fiind finalizat în 1900. Pe terenul pe care a fost ridicat Palatul se afla înainte hanul Șerban Vodă, care trecuse în proprietatea statului în 1863, când era aproape abandonat, pierzându-și farmecul și voioșia de odinioară.

Cei doi arhitecți ai proiectului au fost francezii Cassien Bernard și Albert Galleron, iar inaugurarea oficială a lucrărilor a avut loc în 1984, clădirile de pe terenul hanului Șerban Vodă fiind dărâmate cu un an înainte.

Palatul a fost ridicat mai târziu decât era programat, din cauza războiului sârbo-bulgar și a dimensiunii cheltuielilor, care a depășit așteptările BNR. Fundațiile au fost construite după planul lui N. Cerchez. Odată finalizată clădirea a fost numită de Ion Mincu `cea mai frumoasă clădire din București`, impresionând prin aspectul său impunător, distincția și masivitatea sa. Arhitectura specifică Renașterii franceze poate fi observată în interiorul și exteriorul Palatului, iar pictura murală este realizată de G.D. Mirea, Nicolae Grigorescu și Eugen Voinescu.

Prima modificare majoră a interiorului Palatului a sosit în 1915, când galeria de la primul etaj a lăsat locul unor birouri mari. Palatul a fost ocupat de armata germană între 1916 și 1918, iar lucrări de restaurare au avut loc în 1920, în special datorită faptului că BNR avea îndatoriri politice și economice mult mai mari, ca urmare a Unirii de la 1918. În 1923, BNR cumpără 2 clădiri din apropierea Palatului, pentru a le utiliza: imobilul Zaharia și imobilul Teatrului Modern.

La sfârșitul anilor 1920, se produc cele mai importante modificări în Palat. Printre acestea se numără: înălțarea celor 3 aripi secundare cu un nivel, pentru a crea mai mult spațiu de birouri, galeria de la etajul I a căpătat forma de astăzi, iar spațiile de locuit au fost reduse la minimum. Aceste modificări nu au fost suficiente însă, iar în 1940, din considerente de spațiu, BNR demarează construcția unui nou Palat, pe strada Doamnei, în care se mută începând cu 1950.

Palatul BNR contrastează oarecum cu aspectul centrului istoric, deoarece este o clădire impunătoare, situată printre străduțe înguste.

Mai multe informații pe centenar.infocons.ro.

Citește și:

– Teatrul Caragiale, ieri și azi

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal