Accesul mai bun pe piețele externe negociat de UE aduce beneficii companiilor, lucrătorilor și consumatorilor europeni.
Conform celui de-al doilea raport anual privind implementarea acordurilor comerciale, publicat astăzi, aceste acorduri – care acoperă aproape 70 de piețe din întreaga lume – se dovedesc a fi eficace în eliminarea barierelor din calea comerțului și în promovarea unor standarde înalte de protecție a muncii și a mediului. Cu toate acestea, exportatorii europeni ar putea valorifica chiar mai bine oportunitățile oferite de acordurile în vigoare.
Universitatea din Iași, ieri și azi – o9atitudine pentru cultură!
Raportul de astăzi acoperă evoluțiile din 2017 și arată că schimburile efectuate în baza acordurilor comerciale existente ale UE se află în continuă creștere. Pentru a oferi câteva exemple, anul trecut exporturile către Coreea de Sud au crescut cu peste 12 %, iar cele către Columbia cu peste 10 %, în timp ce exporturile UE către Canada au crescut cu 7 % în cele nouă luni de la intrarea în vigoare a acordului UE-Canada. Producătorii agroalimentari din UE se numără printre principalii beneficiari ai eliminării taxelor vamale, ei înregistrând anul trecut o creștere puternică a exporturilor, în special către Ecuador (+34 %), Chile (+29 %), Serbia (+23 %), Turcia și Costa Rica (ambele +14 %).
În ceea ce privește obstacolele normative din calea comerțului, acordurile comerciale încheiate anul trecut de UE au făcut posibilă deschiderea pieței mexicane pentru produsele europene de îngrijire a sănătății și a piețelor din Chile și Peru pentru anumite exporturi agroalimentare din UE, pregătind totodată calea pentru participarea companiilor din UE în cadrul licitațiilor publice din Georgia, Moldova și Ucraina.
Cheeseburgerii din restaurantele fast-food au în medie 15 E-uri
Cât despre promovarea standardelor UE și a dezvoltării durabile, datorită unor prevederi specifice ale acordurilor comerciale ale UE, parteneri precum Canada și Mexicul au ratificat anul trecut convenții ale Organizației Internaționale a Muncii, oferind o protecție sporită lucrătorilor.
Deși aceste evoluții sunt pozitive, s-ar putea obține rezultate chiar mai bune dacă întreprinderile din UE ar valorifica pe deplin oportunitățile oferite de acordurile în vigoare. Iată de ce Comisia, împreună cu statele membre și cu rețelele de întreprinderi, își intensifică eforturile de informare și sprijinire a companiilor din UE, în special a celor mai mici, pentru ca acestea să poată beneficia de acordurile comerciale. Inițiativele includ îmbunătățirea unor instrumente online precum baza de date privind accesul pe piață și serviciul de asistență pentru comerțși oferirea de orientări pas cu pas întreprinderilor care doresc să valorifice la maximum recentele acorduri comerciale încheiate de UE cu Canada și Japonia.
Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane
Context și etape următoare
Raportul de astăzi privind implementarea acordurilor comerciale ale UE este al doilea raport anual de acest tip, el acoperind anul 2017. Raportul detaliază evoluțiile înregistrate în privința a 35 de acorduri comerciale ale UE (din totalul de 39). Printre acestea se numără:
- acordurile de `primă generație`, încheiate înainte de 2006, care se axează pe eliminarea tarifelor;
- acordurile `de a doua generație`, precum cele încheiate cu Coreea de Sud, Columbia, Peru și Ecuador, America Centrală și, cel mai recent, cu Canada, care se extind la noi domenii, printre care drepturile de proprietate intelectuală, serviciile și dezvoltarea durabilă;
- zonele de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare (DCFTA), care creează legături economice mai strânse între UE și țările din vecinătatea sa;
- acordurile de parteneriat economic, axate pe nevoile de dezvoltare ale regiunilor din Africa, zona Caraibilor și Pacific.
Banca Națională a României, ieri și azi – o9atitudine pentru cultură
Comisarul UE pentru comerț, Cecilia Malmström, va discuta conținutul raportului cu miniștrii comerțului din UE la următoarea reuniune a Consiliului din 9 noiembrie. Vor urma, apoi, și discuțiile cu Parlamentul European.
Sursa: Europa.eu
– Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons Asigurări pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine! Ne puteți contacta la: