În fiecare an, milioane de animale sunt transportate pe distanțe lungi în UE și în țări terțe pentru reproducere, creștere și sacrificare. Din 2009 până în 2015, numărul animalelor transportate în interiorul UE a crescut cu 19%, de la 1.252,1 milioane la 1.492,8 milioane. Au crescut numerele pentru porci, păsări de curte și cai, în timp ce numărul de bovine, ovine și caprine a scăzut. În aceeași perioadă, numărul de loturi de animale vii din UE a crescut între 400.000 și 430.000 pe an.
Există în vigoare norme UE privind protecția și bunăstarea animalelor pe durata transportului, însă astăzi va fi votată o rezoluție prin care se solicită o mai bună aplicare a acestor norme, sancțiuni și reducerea duratelor de călătorie. Eurodeputatul Jørn Dohrmann, membru din grupul CRE, este responsabil de coordonarea acestui proiect în Parlament.
Transportul pe o durată lungă de timp poate deveni un factor de stres pentru animale. Din această cauză ele pot avea de suferit de pe urma spațiul redus, temperaturilor în schimbare, resurselor limitate de hrană și apă. De asemenea, vehiculele în mișcare pot avea un efect negativ asupra animalelor. Traversarea frontierei în țări terțe, cu opriri lungi pentru verificarea documentelor, vehiculelor și animalelor reprezintă o problemă în plus.
-
4 milioane de bovine;
-
28 de milioane de porci;
-
4 milioane de oi;
-
243 de milioane de păsări de curte;
-
150.000 de cai.
Deputații europeni recomandă utilizarea tehnologiilor moderne, precum sistemele de localizare geografică, pentru urmărirea în timp real a călătoriilor. De asemenea, aceștia solicită statelor membre să efectueze mai multe controale la fața locului pentru a reduce numărul celor care încalcă normele. Nivelul inspecțiilor variază foarte mult în UE, de la zero la mai multe inspecții pe an. Rata încălcărilor variază de la 0% la 16,6%.
Totodată, Parlamentul solicită sancțiuni mai dure pentru a descuraja practicile rele, inclusiv sancțiuni pentru țările UE care nu aplică în mod corespunzător normele europene. Companiile care încalcă aceste norme se pot confrunta cu interdicții referitoare la utilizarea vehiculelor și navelor inadecvate, retragerea licențelor de transport și instruirea obligatorie a personalului privind bunăstarea animalelor.
Sursa: europa.eu.
– Numărul InfoCons, destinat și persoanelor cu dizabilități
– Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!