Coincidență? Noi credem că nu.

Trăim timpuri moderne și rapide. Devenim din ce în ce mai focusați pe ceea ce vrem, și nu neapărat pe ce avem nevoie sau este necesar. Orele parcă zboară pe lângă noi uneori și din dorința de a face cât mai multe, tindem să nu acordăm atenție la ceea ce este defapt important.
Nimeni nu este perfect sau mereu responsabil, cu toții mai avem mici scăpări.
Ceea ce este important este dacă vrem să ne corectăm și să fim mereu o versiune a noastră mai bună decât cea de ieri.

Lumea evoluează sau involuează? Dacă ne uităm în spate, am spune că da.
Dar dacă ar fi să privim toată imaginea în ansamblu, am putea observă câteva lucruri care sunt dăunătoare planetei, oamenilor și mediului. Lucruri care poate în trecut nu existau, deci nu afectau.

Hai să vorbim despre mâncare.

Mâncarea este foarte apreciată de unii oameni, ori luată ca pe ceva normal, un instrument vital pentru organism, poate fi un moft chiar, pentru că trebuie să mâncăm ce ne place, nu doar ceva ce ne hrănește corpul, sau poate fi privită ca ceva enorm de prețios, uneori inaccesibilă. Din păcate, de când am `evoluat` și am ajuns să avem atâtea opțiuni și posibilități, s-a format și risipa alimentară.

Este totuși bine că oamenilor le este atrasă atenția asupra acestui subiect din ce în ce mai mult, și din ce în ce mai multe persoane iau atitudine pentru a remedia acest lucru.

Pentru a reduce risipa alimentară trebuie să începem să cumpărăm inteligent.

Asta înseamnă să ne facem o listă dinainte să mergem la cumpărături, să ne facem măcar o idee, dacă nu un plan, pentru ce vrem să mâncăm în săptămâna/perioada respectivă. Să verificăm ce avem în frigider și să punem ce este luat de ceva timp mai în față, iar ce este abia cumpărat mai în spate, țînând cont de termenul de valabilitate.

Trebuie să realizăm că mâncarea care este risipită ar putea hrăni alte guri.
Sunt atâtea persoane care nu își permit o masă decentă, sau mai rău, nu au ce mânca. Pe scurt, unii se satură iar alții mor de foame, așa s-a ajuns în prezent.

Schimbarea începe cu noi, nu așteptând că alții să facă primul pas. Oamenii tind să își pună propria persoană pe primul loc, apoi urmează ceilalți, familia, cunoștințele, animalele de companie, ș.a.m.d.
Trebuie să luăm atitudine. Dacă nu pentru o lume mai bună, atunci pentru noi înșine. Nu este un act de egoism dacă faceți o schimbare în bine pentru voi înșivă. Pentru că, iată că uneori se poate ajunge și la altrusim când vine vorba de acest subiect. Opriți risipa alimentară.

Mâncarea poate fi donată, sau reciclată. Orice nu se consumă imediat poate fi congelat pentru a fi mâncat altă dată. Sunt atâtea soluții, trebuie doar să existe voință.

Mâncăm ca să trăim, nu trăim că să mâncăm.

Respect mancarii !

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal