Tip: Ingredient
Definiție
Aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici azoici. Conferă culoarea roşie şi se utilizează numai în icre de peşte, băuturi spirtoase şi vinuri aperitive.
Cantitate max zilnica permisa/corp: 0,5 mg/kg corp
Descriere cantitate max zilnica permisa: Datorită toxicităţii, doza zilnică admisă pentru consum uman este de numai 0,5 mg/kg corp.
Doza de încorporare în alimente: 30 – 100 mg/kg 30 – 100 mg/l
Descriere doza de încorporare în alimente: Cantitatea ce poate fi utilizata este de 30 – 100 mg/kg sau 30 – 100 mg/l.
Efecte secundare: DA
Descriere efecte secundare: Fiind un colorant azoic, produce intoleranţă la persoanele sensibile la salicilaţi. Ca eliberator de histamină, intensifică simptomele caracteristice astmului.
Contraindicatii: DA
Descriere contraindicatii: În combinaţie cu benzoaţii (E 210-215) cauzează hiperactivitatea la copii.
Utilizabil pentru copii: NU
Descriere utilizare copii: Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.