De ce este important să citești eticheta?

  • Pentru a avea posibilitatea să alegi produsul potrivit pentru tine;
  • Pentru a te informa, în cazul în care suferi de anumite alergii, cu privire la reacțiile adverse la anumite substanțe;
  • Pentru a avea posibilitatea de a opta pentru produse sănătoase;
  • Pentru că trebuie să încurajezi producătorii de produse alimentare să transmită informații suplimentare față de cele impuse prin lege.

Citește și:

Ceaiul cu gheață – Îl beți pentru antioxidanți sau zaharuri?

Ce informații trebuie să găsești pe eticheta unui produs alimentar?

Etichetele produselor alimentare trebuie să conțină informații exacte, suficiente, verificabile și ușor de comparat, astfel încât să îți permită să alegi acel produs care corespunde nevoilor tale, precum și să afli riscurile la care ai putea fi supus. Etichetele trebuie să prezinte, în limba română:

  • Ingredientele pe care le conține alimentul respectiv, inclusiv apa și aditivii alimentari;
  • Data expirării, producătorul și originea alimentului, modul de depozitare și de preparare;
  • Eventuale ingrediente sau substanțe care ar putea determina anumite efecte adverse;
  • Detaliile clare despre adresa de contact a producătorului, astfel încât să poți face o plângere sau să poți obține mai multe informații despre produs;
  • Denumirea alimentului, data durabilității minimale sau data limită de consum, cantitatea;
  • Etichetele cu informații despre conținutul nutritiv prezintă, de exemplu, cantitatea de energie, de proteine, de carbohidrați, de grăsimi, de fibre, de sodiu, de vitamine și de minerale din alimente; informațiile se prezintă grupat, în același loc, sub formă de table, cu numerele aliniate, cu caractere lizibile și într-o formă ce nu permite ștergerea.

Citește și:

38% din consumul de energie din sistemul alimentar global este folosit pentru producerea alimentelor care vor fi risipite

Atenție! Verifică informațiile ce fac referire la valabilitate: “A se consuma, de preferință, înainte de…` sau “Expiră la data de…`, pentru a nu te îmbolnăvi.

Ai grijă! Producătorii te pot atrage cu informații eronate:

  • Se interzice modificarea termenului de valabilitate înscris prin etichetarea originală;
  • Denumirea, indicațiile, semnele sau orice altă formă de prezentare trebuie să fie menționate clar, astfel încât să nu existe nicio îndoială asupra calității sau provenienței respectivului produs.

Atenție! Etichetele alimentelor pot conține mențiuni privind sănătatea și mențiuni nutriționale numai dacă acestea nu induc în eroare consumatorii. Mențiunile trebuie să fie adevărate, exacte, ușor de înțeles și susținute științific.

TERMENUL DE VALABILITATE

`A se consuma de preferință înainte de….`

  • `A se consuma de preferință înainte de….` indică data până la care se preconizează că produsul alimentar își păstrează calitatea
  • Produsele alimentare pot fi consumate în siguranță după depășirea datei corespunzătoare mențiunii `A se consuma de preferință înainte de…`, cu condiția ca instrucțiunile de depozitare să fie respectate și ca ambalajul să nu fie deteriorat, dar gustul și textura lor ar putea începe să se altereze.
  • Mențiunea `A se consuma de preferință înainte de…` figurează pe o gamă largă de produse alimentare refrigerate, congelate, uscate (paste făinoase, orez), conservate, precum și pe alte produse alimentare (ulei vegetal, ciocolată etc.).
  • Înainte de a arunca un produs alimentar după data corespunzătoare mențiunii `A se consuma de preferință înainte de`, verificați dacă ambalajul acestuia este intact și dacă produsul alimentar are aspect, miros și gust bun.
  • Odată ce ambalajul unui produs alimentar care poartă mențiunea `A se consuma de preferință înainte de……` a fost deschis, urmați toate instrucțiunile eventuale, de exemplu `A se consuma în termen de trei zile de la deschidere`.

Citește și:

Safety Gate: Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase

`A se consuma până la…..`

  • `A se consuma până la…..` indică data până la care produsul alimentar poate fi consumat în siguranță.
  • Nu consumați niciodată un produs alimentar după data corespunzătoare mențiunii `A se consuma până la`.
  • Mențiunea `A se consuma până la…` figurează pe produse alimentare foarte perisabile, precum peștele proaspăt, carnea tocată proaspătă etc.
  • Urmați instrucțiunile de depozitare, de exemplu `A se păstra în frigider` sau `A se păstra la temperaturi de 2 – 4 ° C`; în caz contrar, produsul alimentar se poate altera mai rapid și vă expuneți riscului unei intoxicații alimentare.
  • Prin congelarea produsului alimentar la domiciliu la scurt timp după cumpărare, îi puteți prelungi durata de consum în siguranță după data corespunzătoare mențiunii `A se consuma până la…`, în cazul în care el este congelat în mod corespunzător. Asigurați-vă, totuși, că urmați toate instrucțiunile care figurează pe ambalaj, de exemplu `A se congela până la data limită de consum`, `A se găti în stare congelată` sau `A se decongela complet înainte de consum și a se consuma în termen de 24 de ore`.
  • Odată ce ambalajul unui produs alimentar care poartă mențiunea `A se consuma până la` a fost deschis, urmați toate instrucțiunile de depozitare și de consum, de exemplu `A se consuma în termen de trei zile de la deschidere`, ținând cont de faptul că produsele alimentare trebuie consumate înainte de expirarea datei corespunzătoare mențiunii `A se consuma până la….`

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal