Conform studiilor realizate de InfoCons pe diferite produse de tip mezel, precum:
– Bacon ;
– Cabanos;
– Kaizer;
– Salam de vara;
– Salam banatean;
– Mici;
Cantitatea maxima de grasimi variaza intre 50 si 22 grame pentru 100 grame de produs din care 20 grame si respectiv 8.1 grame il reprezinta acizii grasi saturati
Denumire produs |
Cantitate maxima grasimi g/100 g produs |
Cantitate acizi grasi saturati |
Salam banatean |
50 |
20 |
Bacon |
40 |
16 |
Cabanos |
39.8 |
15.19 |
Kaizer |
38 |
20 |
Salam de vara |
34 |
10 |
Parizer porc |
28 |
18 |
crenvurști |
26 |
10.1 |
Mici |
23.7 |
8.6 |
Parizer pasare |
22 |
8.1 |
Cantitatea minima de grasimi variaza intre 34.5 si 6.76 grame pentru 100 grame de produs din care 13.1 si respectiv 3.4 grame il reprezinta acizii grasi saturati.
Denumire produs |
Cantitate minima grasimi g/100g produs |
Cantitate acizi grasi saturati |
Salam banatean |
34.5 |
13.1 |
Salam de vara |
20 |
14 |
Cabanos |
19.6 |
8 |
Kaizer |
14.4 |
7 |
Parizer pasare |
13.89 |
4.29 |
crenvurști |
13.1 |
13.1 |
Bacon |
12.2 |
5.2 |
Parizer porc |
11.12 |
5.23 |
Mici |
6.76 |
3.4 |
Incepand cu data de 1 aprilie 2021 vor intra in vigoare prevederile Legii nr. 182/19.08.2020 pentru stabilirea de acizi grasi trans in produsele alimentare destinate consumului uman, Lege publicata in Monitorul Oficial nr. 758/19.08.2020.
Acizii grasi trans sunt acizii grasi cu cel putin o legatura dubla neconjugata carbon-carbon, in configuratie trans (AGT).
Operatorii economici din sectorul alimentar au obligatia de a introduce pe piata alimente cu un continut de AGT de maxim 2g/100 g de grasime din continut.
Operatorii care nu respecta prevedrile legii pot fi sanctionati cu amenzi de la 10.000 pana la 30.000 lei si produsele alimentare vor fi retrase din consum.
Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, considerate responsabile pentru declanșarea unor afecțiuni (boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer) ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa.
Din punctul de vedere al numarului de E-uri, acesta variaza intre 13 si 1
Nr.crt |
Denumire produs |
Numeric maxim E-uri |
Numeric minim E-uri |
1 |
Salam de vara |
13 |
3 |
2 |
crenvurști |
12 |
5 |
3 |
Parizer porc |
12 |
3 |
4 |
Kaizer |
11 |
2 |
5 |
Parizer pasare |
10 |
4 |
6 |
Bacon |
10 |
1 |
7 |
Cabanos |
8 |
4 |
8 |
Salam banatean |
7 |
4 |
9 |
Mici |
7 |
1 |
“În condițiile în care România a ajuns pe primele locuri în cadrul Uniunii Europene la cele mai multe boli tip: cancer, obezitate infantilă este momentul să ne solidarizăm și să înțelegem că viitorul nostru și viitorul copiilor nu poate exista decât dacă avem sănătate. Sănătatea înseamnă cum trăim, ce facem, ce aer respirăm, dar mai ales ce mâncăm. În condițiile acestui semnal de alarma al Comisiei Europene sper să ne trezim cu toții si producătorii să fie mai responsabili iar autoritățile publice ale statului să își ducă la implinire menirea pe care o au în slujba cetățeanului.`
Sorin Mierlea – Președinte InfoCons