Aproape 9.000 de pui de sturioni au fost eliberați în Dunăre, în România și Ungaria, de anul trecut și până la 16 octombrie. Ultima eliberare a puilor de sturioni a fost dedicată Zilei Mondiale a Peștilor Migratori.
Populațiile de pești migratori sunt în declin. Principalele cauze sunt: lucrările de barare a cursurilor de apă, pescuitul excesiv, inclusiv braconajul, schimbările climatice, poluarea.
Peștii migratori – sturionul, scrumbia, păstrăvul – au o importanță deosebită și pentru oameni, pentru comunitățile locale: reprezintă sursă de hrană și de venit. Sunt foarte importanți, de asemenea, pentru sănătatea apelor în care trăiesc.
De aceea, prin Proiectul `Gestionarea și refacerea coridoarelor ecologice acvatice pentru speciile de pești migratori din bazinul Dunării`- MEASURES partenerii lucrează pentru elaborarea unei metodologii de cartografiere a habitatelor speciilor de pești migratori și protecția acestora prin asigurarea rutelor de migrație.
Sunt avute în vedere două acțiuni-pilot: identificarea și descrierea habitatelor-cheie, și popularea de susținere pentru două specii indigene în vederea conservării genofondului natural.
Ziua Mondială a Migrației Peștilor, sărbătorită în acest an în 24 octombrie, amintește că râurile și peștii migratori sunt importanți pentru existența și bunăstarea noastră, chiar dacă trăim dincolo de râu. În cadrul proiectului MEASURES au fost întrebați pescari, antreprenori și oameni de știință despre ce putem face pentru a ne asigura că sturionul dunărean și alți pești migratori vor supraviețui și prospera, împreună cu oamenii care depind de ei.
Aflați răspunsurile lor în videoclip.
Sursa : Ministerul Mediului