InfoCons a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip panettone identificate pe piața din România .
În total au fost analizate 11 produse, de la următorii producători/distribuitori :
- Il Vecchio Forno SRL
- Bauli S.p.A
- Boutique Cadeaux SRL
- Maina Panettoni S.p.A
- Tims Foods Ecood
- Santangelor Group SRL
- Auchan Romania SA
- Sandori Distribution SRL
- Mega Image SRL
- Lidl Discount SRL
- Kaufland Romania SCS
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :
- Din punctul de vedere al ingredientelor regăsite:
-
- Din punctul de vedere al procentajului de compoziție de portocale confiate valoarea se regăsește într-o proporție cuprinsă între 4.2% și 12% din compoziție
- Din punctul de vedere al procentajului de compoziție de stafide valoarea este cuprinsă între 10.5% și 19% din compoziție
- Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în panettone :
- 100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
-
- Numericul de aditivi alimentari variaza între 1 – 7:
- 9.1% din produse au în compoziție 7 E-uri;
- 9.1% din produse au în compoziție 6 E-uri;
- 9.1% din produse au în compoziție 3 E-uri;
- 72.7% din produse au în compoziție 1 E-uri;
- Numericul de aditivi alimentari variaza între 1 – 7:
- Din punctul de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:
- 100% dintre produsele studiate au avut în componență mono si digliceride ale acizilor grasi (E471);
- 18.18% dintre produsele studiate au avut în componență carbonat de potasiu (E160a);
- 18.18% dintre produsele studiate au avut în componență sorbat de potasiu (E202);
- 18.18% dintre produsele studiate au avut în componență propionat de calciu (E282);
- 18.18% dintre produsele studiate au avut în componență lecitine (E322);
- 18.18% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
Tabelul poate fi accesat AICI .
Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale.
- Valoarea energetică este cuprinsa între 352 kcal și 419 kcal.
- Cantitatea de grăsimi variază între 12g și 22g.
- Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 4.6g și 10g.
Tabelul poate fi accesat AICI .
- Cantitatea de glucide variază între 46g și 55g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 22g și 30.4g. Organizația Mondială a Sănătății recomandată 25 grame/zi.
Tabelul poate fi accesat AICI .
- Cantitatea de proteină se situează între 5.1g și 8g pentru produsele studiate.
Tabelul poate fi accesat AICI .
- Cantitatea de fibre se situează între 1.6g și 3.5g pentru produsele studiate.
Tabelul poate fi accesat AICI .
- Cantitatea de sare s-a situat între 0.1g și 0.59g. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
Tabelul poate fi accesat AICI .
Pentru vizualizrea întregului studiu click AICI.
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro