Începand cu data de 22 Noiembrie 2019, InfoCons a lansat numărul 021-9615, număr cu tarif normal în rețeaua Orange Romania Communications S.A. , apelabil din toate rețelele, numar dedicat consumatorilor, prin intermediul căruia pot solicita consiliere, informare și pot depune o sesizare în domeniul protecției consumatorilor, continuare a Campaniei de Publicitate Înșelătoare în domeniul imobiliarelor, cartierelor rezidențiale și materialelor de construcții.

În cadrul acestei Campanii, Mișcarea de Protecția Consumatorilor este alături de cei care doresc să își achiziționeze un imobil nou într-un cartier rezidențial, atât în perioada de semnare a precontractelor, cât și după achiziția acestora.

Citește și : 7.038.394 de cazuri de îmbolnăviri cu diagnosticul Boli aparat circulator . Cu 20% mai multe cazuri de îmbolnăviri în anul 2023 față de media anilor 2016 – 2023 – Studiu InfoCons

 

De la lansarea Campaniei și până în prezent, InfoCons a facut demersuri către instituțiile statului, având în vedere următoarele aspecte :

– plafonarea avansului pentru cetățenii consumatori care doresc să achizitioneze imobile care se află în stadiul de construcție ;

– garanția acordată celor care achiziționează imobile să fie inclusiv pentru produsele ce se regăsesc instalate/montate în aceste imobile : produse de mobilier, aparatură electronică și electrocasnică, centrale termice, materiale de construcții, etc., garanția să fie în conformitate cu legislația națională și europeană de minim 2 ani (garanția legală);

–  Implementarea Jurnal Evenimente Imobil“, parte integrantă a Cărții tehnice a construcției – proiect destinat spațiilor publice și private, având ca obiectiv gestionarea imobilelor din punct de vedere al întreținerii, reparațiilor, și modificărilor efectuate. Acesta urmărește asigurarea calității și trasabilității materialelor utilizate, evidențierea manoperei specializate, dar și reducerea evaziunii fiscale și eliminarea utilizării materialelor neconforme, pentru a garanta securitatea și siguranța cetățenilor care achiziționează sau accesează astfel de spații .

Citește și : România , printre puținele țări din UE cu scumpiri la carburanți față de 2023 – InfoCons te informează !

 

Acest proiect se încadrează în bunele practici europene și este în conformitate cu legislația națională și ține cont de tematica de control a autorităților competente în domeniul securității și siguranței construcțiilor, securității și siguranței cetățenilor, dar și pentru limitarea practicilor comerciale incorecte și înșelarea consumatorului.

Proiectul are punctele de vedere ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei și Inspectoratului de Stat în Construcții, în Jurnal regăsindu-se inclusiv informații cu privire la reguli de protecție în caz de calamitate, cât și informații despre structura de rezistență, ascensor, acoperiș, balcon, izolație termică, tâmplărie exterioară, tâmplărie interioară, instalație electrică, instalație ventilație/climatizare, instalație termică, instalație de gaze naturale, instalație sanitară, finisaje, atenționări cu privire la reguli de protecție în caz de inundație, exploatarea buteliilor GPL, exploatarea coșurilor de fum, a mijloacelor de încălzire și a instalațiilor de gaze naturale, instalaților termice, toate aceste prevederi fiind în conformitate cu legislația privind calitatea  în construcții.

Citește și : Anvelopele care pot fi utilizate pentru a echipa un autovehicul pe timp de iarnă – InfoCons te informează !

 

Consumatorii care sunt în căutarea unui imobil sau și-au achiziționat unul își pot apăra drepturile și pot lua atitudine când acestea le-au fost încălcate sau nu au fost respectate.

Dacă aceștia au o problemă legată de protecția consumatorilor, pot apela la numărul destinat acestui Proiect și pot solicita informații utile.

Toți consumatorii care intâmpină probleme sau au nevoie de consiliere în acest domeniu pot accesa adresa de e-mail: juridic@infocons.ro sau în scris la C.P 38, O.P. 53 sector 4, București pot accesa si www.infocons.ro , site-ul oficial InfoCons.

 

Afarăi vopsit gardulînăuntrui leopardul. După 30 de ani, în loc să avem cu adevărat o piață în domeniul construcțiilor și imobiliarelor la nivel european, pe aceste segmente am rămas în afară Uniunii Europene. Materiale de construcții îndoielnice, publicitate înșelătoare la vânzarea imobilelor în ansamblurile rezidențiale, consumatori care nu își cunosc drepturile, vânzători care nu își îndeplinesc obligațiile ș.a.m.d.

Când cumperi un autoturism, un tricou, un iaurt sau o brățara, ai eticheta pe care regăsești ingredientele, producătorul, importatorul/distribuitorul, vanzătorul, modul de utilizare, certificat de garanție, dar când cumperi un apartament , o casă de la un dezvoltator ai ?

Este important să ne cunoaștem drepturile, să luăm decizii informați . Suntem cetățeni europeni și avem drepturi, degeaba avem drepturi dacă nu ni le exercităm !

Campania “STOP practicilor incorecte în imobiliare !” este un semnal de alarmă cu o9atitudine!`

 

Sorin Mierlea – Președinte InfoCons

 

InfoCons  Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea  Programelor și Strategiilor  membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal