Aditivii Alimentari De Evitat: Ce Ar Trebui Sa Stii Despre Ingredientele Daunatoare si Alternativele Lor Mai Sigure

Introducere

În era contemporană a alimentelor prelucrate, aditivii alimentari au devenit o parte inevitabilă a dietei noastre zilnice. Cu toate acestea, există o serie de ingrediente periculoase care se regăsesc în multe produse alimentare și care au fost asociate cu diverse probleme de sănătate. În acest articol, vom explora câteva dintre aceste ingrediente, descoperind în ce alimente se găsesc și de ce ar trebui să le evităm.

Ingrediente Periculoase și Prezența Lor în Alimente

  1. Uleiul Vegetal Bromurat (Brominated Vegetable Oil – BVO)

Uleiul vegetal bromurat este folosit în băuturi sportive și sodă pentru a emulsiona lichide care nu se amestecă ușor, cum ar fi uleiul și apa. Se găsește în aproximativ 70 de sodă și băuturi, în special cele cu culori vibrante și arome citrice.

Uleiul vegetal bromurat este un amestec complex de trigliceride derivate din plante care au reacţionat pentru a conţine atomi ai elementului brom legaţi de molecule. Uleiul vegetal bromurat este folosit în primul rând pentru a ajuta la emulsionarea băuturilor răcoritoare cu aromă de citrice, împiedicând separarea acestora în timpul distribuției.

Uleiul vegetal bromurat (BVO pe scurt) este un aditiv alimentar folosit uneori pentru a împiedica separarea aromelor de citrice în sucuri și alte băuturi . Controversa a înconjurat de multă vreme utilizarea BVO. Este interzis ca aditiv alimentar în unele țări, dar nu și în SUA

 

  1. Bromatul de Potasiu (Potassium Bromate)

Adăugat la făină ca “îmbunătățitor,” bromatul de potasiu se regăsește în peste 190 de produse, inclusiv pâine ambalată, găluște și alimente congelate. A fost asociat cu riscul de cancer.

Bromatul de potasiu este amestecat cu fâina pentru a da culoarea aceea albă a pâinii, pastelor sau a delicateselor făcute la cuptor de la patiserie. Cercetătorii de la Environmental Working Group au descoperit că acest aditiv este direct responsabil pentru tumorile tiroidiene, celuele intestinale, ficat și că este cancerigen.

Cu toate acestea, nu toți carbohidrații sunt dăunători – semințele de ovăz sau pâinea neagră cu semințe din fâină integrală este delicioasă și este o variantă sănăoasă pe care o poți încerca. De asemenea, aceștia te ajută să faci față zilelor aglomerate când ai nevoie de toată energia disponibilă.

 

  1. Propil Paraben

Utilizat drept conservant pentru a prelungi durata de valabilitate a alimentelor ambalate, propil paraben poate fi găsit în peste 50 de produse din magazinele alimentare americane, inclusiv tortillas de porumb ambalate, deserturi coapte și glazură de tort.

  1. Colorant Roșu Nr. 3 (Red Dye No. 3)

Acest colorant alimentar, folosit pentru a da o culoare roșie strălucitoare la numeroase produse alimentare, a fost asociat cu cancer, tumori tiroidiene și efecte neurocomportamentale la copii.

Acest colorant este obținut din sarea de aluminiu a acidului carminic. Acest acid este produs de anumite insecte cum ar fi coșenila roșie și coșenila poloneză. Mai exact, carminul este obținut prin zdrobirea și uscarea acestor insecte.

Acest tip de colorant poate fi întâlnit în iaurturi, sucuri, gumă de mestecat, șerbet, înghețată, dar și în florile artificiale, produsele cosmetice, vopseaua sau cerneala de culoare roșie. De-a lungul timpului au existat mai multe situații în care consumatorii au reclamat diverse reacții alergice, însă UE nu a considerat că acest colorant trebuie retras de pe piață.

 

  1. Dioxid de Titan (Titanium Dioxide)

Folosit ca colorant alimentar pentru a face cremele de cafea, decorațiunile pentru copt și sosurile să arate mai albe, dioxidul de titan a fost legat de probleme ale tractului digestiv și a fost interzis în Europa din cauza posibilității de genotoxicitate.

Acest Dioxid de Titan, se gaseste in multe textile si cosmetice, este element de baza in cremele de protectie solara, in multe medicament dar si ca aditiv in din ce in ce mai multe alimente ( lapte, smantana, iaurt, inghetata, bomboane, caramele, diverse dulciuri, guma de mestecat si mai toate tipurile de fainuri si pulberi comestibile non bio). El opcizeaza, albeste si da un aspect mult mai placut si comercial produselor in care este introdus!

 

Organismele oficiale ne asigura ca pentru toate particulele de Dioxid de Titan mai mari de 0,1 microni nu exista suficiente date care sa ne duca catre ideea ca pot cauza cancere. Insa stim de ceva timp faptul ca cele cu dimensiuni mai mici (nanoparticule) pot provoca inflamatii la nivel respirator si tumori epiteliale benigne (adenoame) pulmonare…

Efectele genotoxice si mutagenice ale acestor nanoparticule de Dioxid de Titan nu au fost niciodata bine evaluate la om! Stim ca aceste nanoparticule pot provoca intoxicatii, inflamatii, exacerbarea formarii de SOR si mai ales al radicalului Superoxid, pneumonii interstitiale, fibroame, necroza s fibroza hepatica inclusiv sindrom de citoliza si mai pot conduce si la afectarea fibroblastelor dermului, miocardului si splinei.

 

Preocupările Legate de Siguranță și Studii Științifice

Studiile realizate pe rozătoare au asociat BVO cu probleme neurologice, tiroidiene, cardiace și hepatice. Bromatul de potasiu a fost legat de riscul de cancer, iar propil paraben a cauzat perturbări endocrine și probleme reproductive în teste pe animale de laborator. Colorantul roșu nr. 3 a fost asociat cu cancer și tumori tiroidiene, în timp ce dioxidul de titan a fost legat de probleme digestive.

Alternative Mai Sigure

Desi alternative mai sigure există, cum ar fi acidul sorbic în loc de propil paraben, guma de ester în loc de ulei vegetal bromurat și carbonatul de calciu în loc de dioxid de titan, schimbarea nu este adoptată din diverse motive. Unele alternative sunt chiar mai ieftine, dar companiile alimentare par să fie rezistente la modificarea formulărilor lor existente.

 

 

  1. Uleiul vegetal bromurat (Brominated Vegetable Oil):
    • Utilizare: Folosit în băuturi sportive și sodă ca emulsifiant, ajutând la amestecarea lichidelor care nu se amestecă ușor, cum ar fi uleiul și apa.
    • Prezență: Utilizat în aproximativ 70 de sodă și băuturi, în special cele cu culori vibrante și arome citrice.
  2. Bromatul de potasiu (Potassium Bromate):
    • Utilizare: Adăugat la făină pentru a îmbunătăți aluatul, crește înălțimea produselor de patiserie în cuptor și îmbunătățește textura acestora.
    • Prezență: Găsit în peste 190 de produse, inclusiv pâine ambalată, găluște și alimente congelate.
  3. Propil paraben (Propyl Paraben):
    • Utilizare: Conservant pentru prelungirea duratei de valabilitate a alimentelor ambalate, prevenind creșterea mucegaiului și bacteriilor.
    • Prezență: Prezent în peste 50 de produse din magazinele alimentare americane, inclusiv tortillas de porumb ambalate, deserturi coapte și glazură de tort.
  4. Colorant roșu nr. 3 (Red Dye No. 3):
    • Utilizare: Colorant alimentar utilizat pentru a conferi o culoare roșie strălucitoare la numeroase produse alimentare.
    • Prezență: Găsit în dulciuri, produse de patiserie, gustări, cereale și sodă.
  5. Dioxid de titan (Titanium Dioxide):
    • Utilizare: Utilizat ca colorant alimentar pentru a face cremele de cafea, decorațiunile pentru copt și sosurile să arate mai albe.
    • Prezență: Prezent în unele dulciuri și alte produse, acționând ca un “grund de vopsea” pentru a face alte culori mai vii.

Preocupări legate de siguranță:

  • Uleiul vegetal bromurat (BVO): Asociat cu probleme neurologice, tiroidiene, cardiace și hepatice la rozătoare.
  • Bromatul de potasiu: Asociat cu cancer.
  • Propil paraben: A fost demonstrat că provoacă perturbări endocrine și probleme reproductive în teste pe animale de laborator.
  • Colorant roșu nr. 3: Constatat că cauzează cancer și tumori tiroidiene în teste pe animale și asociat cu hiperactivitate și alte efecte neurocomportamentale la copii.
  • Dioxid de titan: Legat de probleme ale tractului digestiv și interzis în Europa din cauza posibilității de genotoxicitate.

Alternative mai sigure cu proprietăți similare: Există alternative mai sigure, cum ar fi acidul sorbic în loc de propil paraben, guma de ester în loc de ulei vegetal bromurat și carbonatul de calciu în loc de dioxid de titan.

De ce sunt aceste aditivi în alimentele noastre:

  • Legalitate: Folosirea acestor aditivi în alimente este tehnic legală.
  • Aprobare veche: Majoritatea au fost aprobate de FDA cu decenii în urmă, iar evaluările lor nu au fost actualizate pentru a reflecta noile descoperiri științifice.
  • Inerție: Schimbarea formulărilor este incomodă pentru companiile alimentare.

 

Concluzii

Chiar dacă aceste aditivi sunt legali și au fost aprobate de FDA acum decenii, cunoștințele științifice actuale arată că există riscuri semnificative asociate cu consumul lor pe termen lung. Este esențial ca consumatorii să fie conștienți de ingredientele din alimentele pe care le consumă și să solicite actualizarea normelor și regulamentelor în ceea ce privește aditivii alimentari.

Referințe

  1. www.consumerreports.org
  2. Environmental Working Group (EWG)
  3. U.S. Food and Drug Administration (FDA)

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal