De câte ori verificați eticheta înainte de a cumpăra un produs?
Din lipsa de obișnuința, evitam de multe ori sa citim eticheta produselor înainte de de ale consuma, însă specialiștii sunt de părere ca ar trebui sa acordam o atenție mai mare acestui lucru.
Vorbim despre 6 aditivi alimentari care se gasesc in alimente precum mezeluri, înghețată, pâine și multe altele.
Citirea etichetelor nutriționale de pe alimentele ambalate este pe primul locul in topul sfaturilor pe care ni le oferă specialiștii pentru o alimentație sănătoasă.
Potrivit Food and Drug Administration, există mai mult de 3.000 de aditivi folosiți în alimente folosite pentru a îmbunătăți aroma, textura sau perioada de valabilitate. Acestea variază de la ingrediente simple, cum ar fi zahărul sau sarea, până la compuși chimici cu nume greu de reținut. Cu siguranță nu trebuie să îi evităm pe toți, dar chiar și printre aditivii pe care FDA i-a considerat siguri, există unele dovezi că nu toți sunt complet recomandați. Am aruncat o privire asupra celor mai recente cercetări privind unii aditivi alimentari care au stârnit recent controverse sau îngrijorare, iar cei la care ar trebui sa acordam o atenție mai mare sunt următorii:
Nitrați și nitriți
Acești aditivi alimentari sunt utilizați în principal la carnea procesată, cum ar fi mezeluri, crenvusti sau carne din comerț.
De ce pot fi aceștia periculoși pentru organism? Când aceste alimente sunt gătite la foc mare, să zicem, când prăjim carnea sau cand gatim un burger pe grătar, atunci când se amestecă cu acidul din stomac în timpul digestiei, nitriții adăugați pot genera nitrozamine. Nitrozaminele pot fi cancerigene, si pot provoca mai multe afecțiuni in organism. Chiar dacă pe ambalaj scrie că nu se adaugă nitrați sau nitriți, probabil că alimentele procesate încă îi conține. Asta pentru că, conform reglementărilor Departamentului Agriculturii, această afirmație este permisă dacă carnea este vindecată cu surse naturale de nitrați/nitriți, cum ar fi țelina, în loc de cele sintetice, cum ar fi nitratul de sodiu sau nitritul. „Totuși, indiferent de sursă, compușii sunt identici din punct de vedere chimic și au aceleași efecte asupra sănătății”, spune Vallaeys.
Trehaloză
Un tip de zahăr, trehaloza îmbunătățește aroma adăugând o dulceață ușoară alimentelor. De asemenea, este folosit pentru a prelungi durata de valabilitate a unui produs și pentru a îmbunătăți textura. Acesta se regăsește in cantități mici în mod natural în alimente precum ciuperci, drojdie și crustacee, dar se găsește în concentrații mult mai mari în alimentele procesate. De când trehaloza a fost aprobată de FDA în 2000, a fost folosită într-o varietate de produse, cum ar fi produse de patiserie, cereale, pește în pungi și creveți congelați.
Caragenan
Derivat din alge roșii, caragenanul este folosit ca stabilizator (pentru a împiedica separarea articolelor precum sosurile de salată) și pentru a oferi produselor precum deserturile congelate , iaurturile și laptele vegetal un gust și o textură cremoasă.
De ce trebuie sa fim atenți cu privire la acest aditiv? Structura caragenanului este străină de celulele umane, iar expunerea la acesta provoacă inflamație , spune Joanne Tobacman, MD, profesor asociat de medicină clinică la Universitatea Illinois din Chicago, care a studiat pe larg caragenanul. Inflamația afectează adesea tractul gastrointestinal, iar unele persoane cu afecțiuni digestive inflamatorii, cum ar fi sindromul de colon iritabil, raportează ameliorarea simptomelor atunci când evită caragenanul.
Consumer Reports și National Organic Standards Board au cerut eliminarea caragenanului din produsele ecologice din cauza siguranței sale îndoielnice. Dar USDA a decis să permită în continuare caragenanul în produsele ecologice. Vestea bună este că aditivul a dispărut deja din multe produse ecologice.
Îndulcitori artificiali
Acești înlocuitori de zahăr , cum ar fi acesulfamul de potasiu (Ace K), aspartamul și sucraloza, sunt mult mai dulci decât zahărul și au mai puține calorii.
Deoarece sunt folosite în alimente „dietetice”, s-ar putea să vă gândiți că, dacă nu mâncați astfel de produse, nu consumați îndulcitori artificiali. Dar unele, în special sucraloza, apar într-o varietate de produse obișnuite – foarte probabil pentru că producătorii de alimente trebuie să enumere acum câte grame de zaharuri adăugate conține un produs. „Producătorii pot folosi zahăr și un îndulcitor artificial pentru a menține un anumit nivel de dulceață, menținând în același timp un nivel scăzut de grame totale de zaharuri adăugate”, spune Amy Keating, RD, dietetician la CR.
Unele cercetări sugerează că îndulcitorii artificiali pot fi asociați cu riscul crescut de boli de inimă și diabet de tip 2 și pot provoca modificări dăunătoare în microbiomul intestinal. Și, deși mulți oameni apelează la îndulcitori artificiali în efortul de a-i ajuta să slăbească, mai multe studii au descoperit că acest consum de alimente îndulcite artificial în loc de cele îndulcite cu zahăr nu poate duce de fapt la pierderea în greutate.
Un mic studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea George Washington, a aprofundat legătura dintre îndulcitorii artificiali și grăsimea corporală. Când șapte femei supraponderale sau obeze au băut trei cutii de sifon dietetic care conțineau sucraloză și Ace K pe zi timp de opt săptămâni, au crescut inflamația în celulele adipoase. O consecință a acestui fapt poate fi că duce la modificări în modul în care organismul utilizează insulina, împiedicând glucoza să pătrundă în celule.
Dar stevia? Este cunoscut ca un îndulcitor „natural” cu conținut scăzut de calorii – de fapt, produsele care îl conțin adesea spun „fără îndulcitori artificiali” pe ambalaj. Și dovezile că stevia ajută la pierderea în greutate sau la scăderea nivelului de zahăr din sânge sunt foarte limitate.
Sorbitol
Sorbitolul este un alcool zaharat care are aproximativ jumătate din caloriile zahărului, dar și aproximativ jumătate din dulceața. Este folosit ca îndulcitor în versiunile fără zahăr ale alimentelor, cum ar fi bomboane, prăjituri și gumă, precum și ca emulgator în unele produse. Dar apare și în mod natural în unele fructe uscate, în special în prune uscate.
Sorbitolul aduce un nivel ridicat de apă în colon și acționează ca un laxativ. Acesta nu este neapărat un lucru rău, dar la doze mari poate avea efecte secundare nedorite, cum ar fi balonare, gaze și diaree.
Fosfați
Fosfații sunt o formă de fosfor, un mineral care susține sănătatea oaselor. Dar aditivii care conțin fosfor, cum ar fi acidul fosforic și fosfatul disodic, se găsesc într-o varietate de alimente procesate – inclusiv sifon, produse de patiserie, produse lactate și fast-food. Fosforul din aditivi este mai ușor absorbit decât atunci când se găsește în mod natural în alimente.
Aportul ridicat de fosfor este periculos pentru persoanele cu boli de rinichi sau pentru cei care prezintă riscul de a face aceasta. Dar chiar și cei cu rinichi sănătoși ar trebui să fie precauți când mănâncă prea multe alimente cu aditivi de fosfați. Prea mult fosfor se poate lega de calciu, trăgându-l din oase și lăsându-le fragile. Iar cercetătorii au descoperit o legătură între nivelurile ridicate de fosfat și riscul cardiovascular crescut. Un studiu din 2013, efectuat în Marea Britanie, pe peste 700.000 de persoane, a constatat că cei cu funcție renală normală, dar cu niveluri ridicate de fosfor, aveau un risc cu 36% mai mare de apariție a unui accident cardiovascular.
Sifonele și produsele de panificație pot avea aditivi care conțin fosfor.
Pentru a alege ce este mai bun pentru sănătatea noastră trebuie sa citim cu atenție eticheta produselor și să cunoaștem aditivii care nu sint tocmai recomandați pentru sănătatea noastră.
Sursa: www.consumerreports.ro