În Uniunea Europeană (UE), aproape una din trei persoane nu au putut face față cheltuielilor financiare neașteptate (32%) în 2019. Aceste persoane nu au putut face față cheltuielilor financiare neașteptate, cum ar fi costurile pentru operație, o înmormântare, o înlocuire a mașinii de spălat sau a autoturismului.
De la apogeul său în anul 2012 (40%), capacitatea de a gestiona cheltuielile neașteptate s-a îmbunătățit semnificativ.
Din cauza blocajului implementat în întreaga lume în 2020 pentru a încetini răspândirea rapidă a coronavirusului, capacitatea de a face față cheltuielilor financiare neașteptate este crucială, mai ales în cazul pierderii venitului.
Cele mai mari ponderi ale persoanelor care nu pot face față cheltuielilor financiare neașteptate au fost raportate în rândul gospodăriilor cu o singură persoană: 40% dintre persoanele singure nu au putut face față cheltuielilor financiare neașteptate, în special 56% dintre persoanele singure cu copii. Ponderi mai mari s-au înregistrat la femeile singure (43%) decât la bărbații singuri (36%).
În schimb, cele mai mici procente au fost înregistrate în gospodării cu doi adulți: 25% nu au putut face față cheltuielilor financiare neașteptate; 28% din două gospodării adulte cu un copil dependent și 26% dintre cei cu doi copii dependenți.
Dintre toate tipurile de gospodărie, proporția de persoane care nu se pot confrunta cu cheltuieli financiare neașteptate a fost cea mai mică pentru doi adulți, dintre care cel puțin unul are 65 de ani sau peste (24%).
Incapacitatea de a face față cheltuielilor financiare neașteptate este cea mai mare în Croația iar cea mai mică în Malta.
Dintre statele membre ale UE, ponderea persoanelor care nu pot face față cheltuielilor financiare neașteptate a fost cea mai mare în Croația (52%), urmată de Letonia (50%), Grecia și Cipru (ambele 48%), Lituania (47%) și România ( 44%).
Sursa eurosta