Mesajul C.S.S.P.P. pentru unica publicatie independenta a Asociatiilor de Consumatori – InfoCons

România anului 2007 a cunoscut efervescenţa procesului de implementare a sistemului de pensii administrate privat cu două componente, facultative – pilonul III şi obligatorii – pilonul II . 2007 va rămâne un an de referinţă pentru reforma sistemului public de pensii, dar şi pentru reforma de mentalitate a populaţiei în ceea ce priveşte atitudinea faţă de viitor. În acest an se vor vira primele contribuţii în sistem şi va începe administrarea efectivă a banilor prin investirea acestora, conform unor reguli clar stabilite în prospectele schemelor de pensii.

Oamenii trebuie să conştientizeze că dispun de un cont individual în care se vor acumula contribuţiile lor, iar rezultatele obţinute din investire, sume pe care aceştia sunt proprietari, se vor transforma în pensii la finalul vieţii active.

Le recomand participanţilor la fondurile de pensii să fie conştienţi de drepturile lor de informare, drepturi prevăzute prin cele două legi care guvernează astăzi sistemul de pensii private din România, respectiv Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative şi Legea nr. 411/2004, republicată, privind pensiile administrate privat. Le recomand, de asemenea, să solicite administratorului fondului de pensii orice informaţie, atât cu privire la situaţia activului personal, la modul de investire a banilor, precum şi despre rezultatele acestor investiţii.

Îi îndemn să fie activi şi exigenţi în relaţia cu administratorul banilor lor. Astfel, va creşte performanţa în administrare şi calitatea serviciilor de consultanţă a companiilor de administrare.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private îşi propune să fie alături de participanţii la fondurile de pensii private, printr-o informare şi educare continuă, prin colaborare cu autorităţile şi organizaţiile de profil. Vom veghea la respectarea regulilor de administrare, în condiţii de siguranţă şi încredere, pentru construirea unui sistem stabil şi eficient în beneficiul viitorilor pensionari.

Mircea OANCEA
Preşedinte Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Februarie 2008

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal