Bucuresti, 28 ianuarie 2014 – In data de 28 ianuarie la nivel mondial se sarbatoreste Ziua Protectiei Datelor. Initiativa educationala a Zilei Protectiei Datelor s-a concentrat la inceput pe cresterea nivelului de constientizare in randul companiilor precum si pe importanta protectiei datelor acestora in mediul online, in contextul utilizarii retelelor de socializare. In ultimii patru ani, initiativa de educare s-a extins si in mediul familial, al consumatorilor si afacerilor.  In plus fata de initiativa educationala, Ziua Protectiei Datelor promoveaza activitati si evenimente ce stimuleaza dezvoltarea instrumentelor tehnologice ce promoveaza controlul personal asupra  informatiilor personale de identificare; incurajeaza conformitatea prin legi si regulamente privind confidențialitatea si creaza puntea de dialog intre partile interesate in promovarea protectiei datelor si a intimitatii. Sărbătoarea internațională oferă multe oportunități de colaborare între guverne, industrie, mediul academic, organizații non-profita, profesioniști de confidențialitate și educatori .

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons a fost implicata de-a lungul ultimilor ani in implementarea unor proiecte ce vizeaza dezvoltarea de aplicatii informatice privind protectia datelor cu caracter personal, in acest moment aflandu-se in derulare proiectul SYPCIT – SYstem for Prevention and Combat Identity Theft.

Proiectul este finantat prin Programul de Preventie si Lupta Antifrauda – ISEC- al Directoratului General de Afaceri Interne, avand ca parteneri de implementare Asociatia Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons, ADICONSUM Italia, Garda Financiara – Italia, Universitatea din Roma – Tor Vergata – Italia, Universitatea din Modena – Italia si este o continuare a proiectului `Me Is Mine – Observator model antifurt de identitate`.

Scopul proiectului este de a dezvolta si implementa o solutie complexa de prevenire a furtului de identitate, solutie unica la nivel european, de care pot beneficia autoritati publice, solutia tehnica rezultata la finalul celor 24 de luni de proiect fiind transferata catre autoritatile romane, in cadrul unor seminarii si workshop-uri organizate de A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons prin expertii sai.

`Nume, parole, date bancare sunt informatii foarte importante pe care consumatorii au inceput sa le constientizeze si protejeze. Proiectul derulat in ultimii ani de A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons -` Me is Mine` a contribuit la constientizarea drepturilor cetatenilor cu privire la datele cu caracter personal. Pentru continuarea acestui proiect, Comisia Europeana a aprobat finantarea realizarii, in cadrul acestui parteneriat, a solutiei tehnice Sypcit, care va sprijini autoritatile cu competente in domeniul furtului de identitate. Vom realiza si populariza, totodata, si o aplicatie pentru smartphonuri, tablete si PC cu ajutorul carora consumatorii vor putea fi alertati in timp ce navigheaza pe internet, de situatiile cu potential periculos in ceea ce priveste furtul de identitate.`, a precizat Sorin Mierlea, presedintele InfoCons.

Statistici privind furtul de identitate (date obtinute in cadrul proiectului `Me Is Mine – Observator model antifurt de identitate`):

A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons a realizat in cursul anului 2014 un studiu national referitor la infractiunea de fals privind identitatea, care vizeaza urmatoarele:

  1. a)       Dosarele inregistrate pe rolul instantelor de judecata din intreaga tara avand ca obiect falsul privind identitatea (perioada 2005 – 2014);
  2. b)        Cauzele inregistrate la Parchetele de pe teritoriul Romaniei, avand ca obiect falsul privind identitatea (perioada 2007 – 2013).

Studiul a relevat faptul ca in perioada mai sus mentionata au fost inregistrate, la nivelul Parchetelor din intreaga tara, 14.123 de cauze avand ca obiect infractiuni privind identitatea, din care numai 5116 au fost solutionate.

Conform studiului mai sus mentionat, judetul Arad a inregistrat cele mai multe actiuni introduse in instanta avand ca obiect – falsul privind identitatea, si anume 515 cazuri, in timp ce la Parchetul de pe langa Tribunalul Arad au fost inregistrate 2245 de cauze cu acest obiect.

Ca urmare a realizarii acestui studiu,   a reiesit faptul ca, in perioada 2005 – 2014, in cadrul instantelor de judecata, s-au inregistrat 1170 de cazuri la nivel national, avand ca obiect falsul privind identitatea, infractiune prevazuta in art. 293 din Codul Penal.

Dosarele avand ca obiect falsul privind identitatea includ dosarele aflate pe rolul Curtilor de Apel, Tribunalelor si Judecatoriilor din intreaga tara, astfel:

  1. a)     Curti de Apel – 120 dosare;
  2. b)     Tribunale – 144 dosare;
  3. c)      Judecatorii – 897 dosare.

 InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro), unica organizatie din România cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

FII INFORMAT! IA ATITUDINE! – 0219615

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal