În 2019, aproximativ 2,0% dintre oamenii din UE locuiau într-o locuință fără propria toaletă in interior. Aceasta reprezintă o scădere de 1,7 puncte procentuale comparativ cu 2010 (3,7%).
Aproape una din patru persoane din România a raportat că gospodăria lor nu avea o toaletă în interior pentru utilizarea exclusivă a gospodăriei (24,2%). Aceasta a fost de departe cea mai mare pondere dintre statele membre ale UE. România a fost urmată de Bulgaria (13,7%), Lituania (10,0%), Letonia (8,7%), Estonia (4,7%) și Ungaria (3,1%).
În schimb, ponderea locuințelor fără toaletă in interior a fost sub 1% în 19 state membre ale UE, cu cea mai mică pondere în Suedia (aproape de 0%), urmată de Luxemburg, Malta, Țările de Jos și Slovenia (toate 0,1%) ca precum și Germania (0,2%).
Nici la partea de toalete publice nu stam foarte bine, chiar daca numarul toaletelor publice existente in Bucuresti a crescut cu 155% in anul 2020 fata de anul 2018 totusi acestea sunt insuficiente.
Totalul numericului de toatele publice este de 562 toalete publice in anul 2020 comparativ cu anul 2018 cand erau 220 toalete publice.
“ Toaletele publice intr-o capitala europeana sunt insuficiente atat pentru cei care locuiesc aici cat si pentru cei care tranziteaza capitala. Normalitate pentru multe tari euorpene insa nu si pentru Romania. Accesul la toalete publice ar trebui sa fie prioritar pentru autoritati si sa acorde mai multa atentie acestor servicii. Fiind o capitala europeana tranzitata de multi turisti, acestia trebuie sa aiba aceleasi beneficii ca in proprile tari. “
Sorin Mierlea – Presedinte InfoCons