InfoCons-ziua-limbii-culturii-si-alfabetului-armene-protectia-consumatorilor-protectia-consumatorului

Anual, începând din 2019, la 12 octombrie, este sărbătorită Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene. Iniţiativa legislativă pentru instituirea acestei zile a aparţinut deputaţilor Varujan Vosganian (ALDE) şi Varujan Pambuccian (liderul grupului deputaţilor minorităţilor naţionale), care au arătat, în expunerea de motive, că alegerea datei este una simbolică, în calendarul Bisericii Armene ziua de 12 octombrie este sărbătoarea Sfinţilor Traducători care omagiază pe călugărul Mesrop Maştoţ, pe patriarhul Sahak Partev şi pe ucenicii lor care au tradus Biblia în limba armeană, în prima jumătate a secolului V. În anul 405, Mesrop Maştoţ a creat alfabetul armean, plecând de la încercări similare din secolele I-IV. Alfabetul conţinea 36 de litere, la care s-au adăugat în Evul Mediu încă două litere, dându-i forma de astăzi.

 

 

Sursa: Agerpres

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal