Verifică link-ul site-ului de pe care vrei să cumperi! Află de ce trebuie să conțină HTTPS

Poliția din Scoția a lansat o nouă campanie, în parteneriat cu Oficiul Proprietății Intelectuale din Marea Britanie, având ca scop conștientizarea consumatorilor cu privire la achizițiile online.

Citește și:

Cum să găsiți un proiect de voluntariat

Principalul punct de atracție al campaniei îl reprezintă un `game show` animat, creat de Poliția din Scoția pentru a evidenția pericolele achizițiilor online fără a te asigura în prealabil că datele tale personale vor fi în siguranță. Situațiile prezentate în clipurile animate vorbesc despre cazuri reale cu care s-au confruntat ofițerii din Scoția.

InfoCons vă pune la dispoziție clipurile realizate în cadrul campaniei, pentru a spori atenția consumatorilor atunci când aceștia doresc să întreprindă achiziții online.

Citește și:

Folosiți parole unice și complicate pentru conturile dumneavoastră!

În ultimul episod al campaniei, vedem cazul unei persoane care a dorit să achiziționeze genți la reducere, fiind în căutare de chilipiruri. Imediat ce a văzut că acestea erau livrate din Asia, deși site-ul avea un domeniu local (.co.uk), ea a sunat la bancă, încercând să oprească tranzacția, însă fără succes. Cele două genți nu au sosit niciodată, însă tânăra a fost rambursată de bancă. Cu toate acestea, datele sale au ajuns la grupări de crimă organizată, care le-au folosit pentru a înființa alte 2 site-uri înșelătoare în numele ei.

Un lucru important pe care îl puteți face atunci când achiziționați produse online, este să verificați adresa web a site-ului. Aceasta ar trebui să înceapă cu `https`, unde `s` înseamnă `secure`. Aceasta face ca datele dumneavoastră să fie criptate până ajung la vânzător.

Filmuletul poate fi vizionat aici

Citește și:

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal