Într-un raport publicat astăzi , UE își confirmă încă un an poziția de cel mai mare exportator global de produse agroalimentare, exporturile UE ajungând la 2018 la 138 miliarde de euro.

Produsele agricole reprezintă o pondere solidă de 7% din valoarea bunurilor totale ale UE exportate în 2018, ocupând locul patru după utilaje, alte produse fabricate și produse chimice. Agricultura și industriile și serviciile legate de alimente furnizează împreună aproape 44 de milioane de locuri de muncă în UE. Lanțul de producție și prelucrare a produselor alimentare reprezintă 7,5% din ocuparea forței de muncă și 3,7% din valoarea adăugată totală în UE.

Citește și:

Cheltuieli și rambursări: tratamente planificate în străinătate

Primele cinci destinații pentru produsele agroalimentare din UE continuă să fie Statele Unite, China, Elveția, Japonia și Rusia, reprezentând 40% din exporturile UE. Pe lângă negocierea acordurilor comerciale care oferă oportunități suplimentare pentru fermierii din UE, Comisia Europeană ajută exportatorii UE să intre pe noi piețe și să beneficieze de posibilități de afaceri prin activități de promovare , inclusiv misiuni la nivel înalt conduse de comisarul Hogan. În 2018 și 2019, comisarul Hogan însoțit de producătorii UE au călătorit în China, Japonia și Emiratele Arabe Unite.

Vinurile și vermutul continuă să domine coșul de produse exportate, cu băuturi spirtoase și lichioruri pe locul doi. Apoi vine mâncare pentru sugari și diverse preparate alimentare, ciocolată, paste și produse de patiserie.

În ceea ce privește importurile, raportul concluzionează că UE a devenit cel de-al doilea mare importator de produse agroalimentare, cu importuri de 116 miliarde EUR. Acest lucru aduce soldul comercial al UE pentru acest sector la o sumă netă pozitivă de 22 de miliarde de euro.

Citește și:

Asigurarea în caz de accident în altă țară

UE furnizează, în principal, trei tipuri de produse: produse care nu sunt, sau numai într-o mică măsură, produse în UE, cum ar fi fructe tropicale, cafea și fructe proaspete sau uscate (reprezentând 23,4% din importuri în 2018); produsele destinate hranei pentru animale (inclusiv prăjiturile de ulei și soia – împreună 10,8% din importuri); și produse utilizate ca ingrediente pentru prelucrarea ulterioară (cum ar fi uleiul de palmier).

Importurile din SUA au înregistrat cea mai rapidă creștere în 2018, cu o creștere de 10%, ceea ce face din această țară cel mai bun furnizor de produse agroalimentare din UE.

Raportul complet include, de asemenea, o imagine de ansamblu asupra performanțelor comerciale ale principalilor parteneri UE (Statele Unite, China, Brazilia, Japonia, Rusia) și fluxurile comerciale ale acestora cu UE, precum și un capitol privind comerțul și cooperarea cu țările cel mai puțin dezvoltate ( LDC).

Sursa: Comisia Europeana

Citește și:

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Meniu