Astăzi, președinții celor trei instituții ale UE – Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană – au participat la ceremonia oficială de semnare a Regulamentului privind certificatul digital al UE privind COVID, care marchează sfârșitul procesului legislativ. Cu această ocazie, președinții David Sassoli și Ursula von der Leyen și prim-ministrul António Costa au declarat:

„Certificatul digital al UE privind COVID este un simbol al ceea ce reprezintă Europa. O Europă care nu dă greș când este pusă la încercare. O Europă care, atunci când se confruntă cu provocări, unește și progresează. Uniunea noastră a arătat încă o dată că cele mai bune rezultate le obținem lucrând împreună. Instituțiile noastre s-au pus de acord asupra Regulamentului privind certificatul digital al UE privind COVID într-un timp record de numai 62 de zile. În paralel cu procesul legislativ am construit și pilonul tehnic al sistemului UE – portalul UE, care este operațional de la 1 iunie.

Putem fi mândri de această realizare majoră. Europa pe care o cunoaștem cu toții și la care dorim să revenim este o Europă fără bariere. Certificatul UE le va permite din nou cetățenilor să se bucure de cel mai tangibil și mai de preț drept al UE – dreptul la liberă circulație. Promulgat astăzi, certificatul UE ne va permite să călătorim mai sigur vara aceasta. Astăzi, reafirmăm împreună că ceea ce prevalează este o Europă deschisă.”

 

Certificatul digital al UE privind COVID

Scopul certificatului digital al UE privind COVID este să faciliteze libera circulație în condiții de siguranță în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. Toți cetățenii europeni au dreptul la liberă circulație și fără certificatul UE, însă acesta va facilita călătoriile, permițându-le deținătorilor săi să fie exceptați de la restricții precum carantina.

Certificatul digital al UE privind COVID va fi accesibil tuturor și:

  • va acoperi vaccinarea, testarea și vindecarea de COVID-19;
  • va fi gratuit și disponibil în toate limbile UE;
  • va fi disponibil în format digital și pe suport de hârtie;
  • va fi securizat și va include un cod QR semnat digital.

Statele membre trebuie să se abțină de la impunerea unor restricții de călătorie suplimentare deținătorilor unui certificat digital al UE privind COVID, cu excepția cazului în care acestea sunt necesare și proporționale pentru protejarea sănătății publice.

În plus, Comisia s-a angajat să mobilizeze 100 de milioane EUR în cadrul Instrumentului de sprijin de urgență pentru a sprijini statele membre în furnizarea de teste accesibile.

Regulamentul se va aplica timp de 12 luni, de la 1 iulie 2021.

 

Sursa : europa.eu 

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Pe același subiect

Distribuie

Meniu