Training Curs Protectia Datelor cu Caracter Personal – Proiect Safe Harbor

 1. Acasă
 2. Comunicate de presă
 3. Training Curs Protectia Datelor cu Caracter Personal – Proiect Safe Harbor

Dezvoltarea tehnologiei

În ultimii ani, a crescut nevoia unei protecții sporite a datelor cu caracter personal, deoarece partajarea și colectarea acestora s-au multiplicat exponențial, iar informațiile personale făcute publice de către cetățeni, continuă să crească. În plus, integrarea economică și socială, o consecință directă a funcționării pieței, a dus la o creștere considerabilă a fluxurilor de date transfrontaliere, chiar și la nivel digital, necesitând asigurarea unui nivel mai ridicat de protecție.

Regulamentul privind protecția datelor (Regulamentul UE 2016/679) și Directiva privind protecția datelor cu caracter personal prelucrate, în scopul combaterii infracțiunilor (Directiva UE 2016/680), va permite actualizarea și armonizarea cadrului de protecție a datelor în următoarele domenii:

Evoluția tehnologică

– dezvoltarea tehnologică constantă a făcut necesară înlocuirea cu alte generații, a unor metode de colectare, prelucrare și utilizare a datelor cu caracter personal depășite.

Dreptul de a fi uitat

– începând cu hotărârea Curții de Justiție din 13 mai 2014, cererile de dezindexare a articolelor au supraîncărcat `birourile` Google și cele ale autorităților responsabile de protecția vieții private.

Protecția `dreptul de a fi uitat“ implică repercusiuni asupra dreptului la libertatea de exprimare și de informare. Problema este foarte delicată deoarece, prin contrapunerea a două drepturi fundamentale – pe de o parte, protecția datelor și, pe de altă parte, dreptul la exprimare – cumpănirea intereselor, care din când în când trebuiesc echilibrate, nu poate fi discreționară, dar trebuie să răspundă unor criterii precise (de exemplu, lipsa de interes public în recepționarea știrilor și nu actualitatea acestora).

Date de dimensiuni mari (Big Data)

– de multă vreme, datele de dimensiuni mari reprezintă o sursă valoroasă de informații; datorită noilor tehnici de re-identificare, potențialul acestora se extinde și la date anonime și nu se rezumă numai la cele adecvate pentru a identifica o persoană; informațiile detaliate care rezultă din utilizarea acestor date pot aduce atingere vieții private a persoanei vizate.

Rețea socială

– datorită utilizării pe scară largă a rețelelor sociale, autoritățile publice au subliniat în repetate rânduri importanța sensibilizării utilizatorilor cu privire la faptul că utilizarea socială, așa cum de multe ori se întâmplă pe Facebook, are impact asupra reputației persoanelor și a relațiilor personale, ducând la o suprapunere între viața reală și viața digitală.

În plus, odată introduse, datele scapă de sub controlul persoanelor la care se referă, și împiedicarea diseminării sau obținerea unei eliminări devine aproape imposibilă; de multe ori datele sunt stocate pe serverele companiei care oferă serviciul, care le pot utiliza în scopuri comerciale, în scopuri de marketing și în realizarea de profile. Prin urmare, riscurile care apar nu se limitează la o încălcare a dreptului la confidențialitate, informațiile publicate pot fi, de asemenea, folosite pentru a comite furturi de identitate, de identificare a parolelor sau a altor date de acces.

Tinand cont de toate acestea InfoCons in calitate de partener al Proiectului Safe Harbor pune la dispozitia celor interesati din domeniu un Curs gratuit, avand 8 module. Pentru inscrierea GRATUITA si accesul la cele 8 module click AICI

Obiectivele proiectului sunt următoarele:

 • De a contribui la aplicarea cu succes și într-un mod coerent a Directivei UE 2016/680 și a Regulamentului UE 2016/679;
 • De a forma avocați și juriști pregătiți și cunoscători ai Regulamentului UE 2016/679 și ai Directivei UE 2016/680;
 • De a îmbunătăți cooperarea transfrontalieră a furnizorilor de formare la nivele diferite;
 • De a extinde oferta de formare în domeniul legilor generale ale Uniunii Europene.

Proiectul Safe Harbor așteaptă următoarele rezultate:

 • O cunoaștere îmbunătățită a Directivei UE 2016/680 și a Regulamentului UE 2016/679;
 • Un nivel de încredere mutuală îmbunătățit între juriști ca urmarea a evenimentelor de formare în coopararea judiciară transfrontalieră;
 • O mai bună cooperare între formatorii de diferite nivele;
 • O mai mare conștientizare a valorii și a razei de aplicare a Cartei UE pentru Drepturi Fundamentale printre avocați și juriști pentru a întări protecția drepturilor fundamentale la nivelul Uniunii Europene.

Partenerii proiectului sunt:

Descarca aplicatia InfoCons

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Descarca aplicatia InfoCons
Meniu