Analizând Legea Risipei Alimentare nr. 217/2016 s-a constatat necesitatea elaborării Normelor Metodologice de aplicare ale acesteia, pentru a transpune în practică prevederile propuse.

Astfel, în 2019, vor intra în vigoare Normele Metodologice de aplicare a Legii Risipei Alimentare nr. 217/2016 împreună cu amendamentele adoptate privind diminuarea risipei alimentare generate de operatorii economici din sectorul agroalimentar, indiferent de forma de organizare, autorizați/înregistrați sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Aceștia pot să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare, măsuri de responsabilizare în toate etapele de producție, de procesare, depozitare, distribuție și comercializare a alimentelor, măsuri privind vânzarea cu preț redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilității minimale, măsuri privind transferul alimentelor prin donare, etc.

În plus, se recomandă implementarea a cel puțin două acțiuni de prevenire a risipei alimentare dintre cele enumerate la alin. (2) lit. a)-f) din Legea nr. 200 din 20 iulie 2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, înainte de a dispune neutralizarea deșeurilor generate.

Însă risipa alimentară este o problemă care afectează în mod direct consumatorii din întreaga lume și nu doar operatorii economici implicați în diferite etape de producție, distribuție și comercializare a alimentelor.

Conform expunerii de motive care au condus la elaborarea Legii nr. 217/2016, risipa alimentară este o problemă serioasă la nivel mondial, aproape o treime din mâncarea produsă în fiecare an este pierdută sau risipită, în timp ce peste 840 de milioane de oameni din întreaga lume nu dispun de suficientă mâncare.

Asociația InfoCons, împreună cu alte 6 organizații din Lituania, Bulgaria, Letonia, Estonia, Croația și Bangladesh continuă în anul 2019 implementarea proiectului co-finanțat de Uniunea Europeană `Global learning approach on food waste in non-formal education` (Abordarea globală privind risipa alimentară prin educație non-formală).

Mai puțină mâncare risipită = mai multe economii!

Activitățile primului an de proiect s-au concretizat în elaborarea a două materiale foarte utile consumatorilor finali pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, ce pot fi descărcate de la adresa: https://www.infocons.ro/ro/pg-materialele-proiectului-MjIyLTQtMTMx.html.

Accesând materialele proiectului veți descoperi sfaturi inteligente și inedite pentru a te hrăni mai bine și a mări bugetul familiei destinat altor categorii de cheltuieli indispensabile (educație, sănătate, etc.).

Câteva exemple:

 • Cum să `readuci la viață` legumele `ofilite`: salata, ierburile proaspete, morcovii și multe alte legume sunt foarte ușor de `readus la viață`, dacă sunt lăsate într-un bol de apă rece cu puțină gheață pentru 15-20 de minute; lasă-le să se usuce și bucură-te de prospețimea lor!
 • Un studiu danez arată că dacă reducem cantitatea de mâncare din farfurie cu doar 9%, totalul risipei alimentare va fi redus cu peste 25%!
 • 25% din rezerva de apă potabilă a lumii este folosită pentru producerea mâncării ce nu ajunge să fie niciodată consumată!
 • Nu păstra cartofii și ceapa în același loc, deoarece gazele pe care le emană ceapa pot grăbi germinarea cartofilor!
 • Știați că:
  • măslinele fac pereche bună cu portocalele;
  • merele fac pereche bună cu ceapa;
  • bananele fac pereche bună cu curry;
  • căpșunile fac pereche bună cu roșiile;
  • sfecla face pereche foarte bună cu ciocolata!

Accesați situl Asociației InfoCons pentru a fi la curent cu noutățile privind activitățile anului II al proiectului co-finanțat de Uniunea Europeană `Global learning approach on food waste in non-formal education` (Abordarea globală privind risipa alimentară prin educație non-formală):

https://www.infocons.ro/ro/pg-abordarea-globala-privind-risipa-alimentara-prin-educatie-nonformala-MjE2LTEtMTI2.html

Respect mâncării !

Citește și:

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal