Astăzi, 29 Iunie, se celebrează Ziua Internațională a Tropicelor care marchează  biodiversitatea din această zonă a Planetei și crește conștientizarea despre diferitele provocări cu care se confruntă națiunile tropicale.

Pe data de 14 iunie 2016, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care a desemnat 21 iunie ca Ziua Internațională a Tropicelor. Această dată a fost selectată pentru a comemora inaugurarea “Raportului despre Starea Tropicelor,” un document lansat în 2014 de laureatul Premiului Nobel, Aung San Suu Kyi, din Myanmar (fostă Birmania).

Zona tropicală reprezintă acea porțiune a Pământului amplasată la nord și sud de ecuator, până la limitele tropicului Racului și tropicului Capricornului. Deși configurația terenului și alți factori contribuie la variațiile climatice, regiunile tropicale sunt în mod obișnuit caracterizate de temperaturi ridicate și modificări sezoniere nesemnificative ale temperaturii zilnice. Un aspect cheie al zonei tropicale îl constituie frecvența mare a precipitațiilor în zonele umede din apropierea ecuatorului.