Reprezentantul InfoCons participă la conferința Soluționarea alternativă a litigiilor

Reprezentanul InfoCons participă astăzi, 13 Decembrie 2023, la conferința “Soluționarea alternativă a litigiilor în contextul revizuirii legislației Lansarea noii Platforme Electronice Integrate SAL”

Într-o piață unică digitală funcțională este esențial să existe un mecanism de soluționare alternativă a litigiilor eficient, pentru a se asigura accesul consumatorilor la despăgubiri echitabile în cazul neconformității produselor și/sau serviciilor achiziționate. Acest lucru este important deoarece tendințele actuale arată că piețele digitale sunt din ce în ce mai influente: comerțul electronic reprezintă până la 25% din cheltuielile consumatorilor din UE, iar publicitatea din online a companiilor până la 50% din cheltuielile anuale.

Soluționarea alternativă a litigiilor (SAL) este o procedură în afara instanțelor judecătorești, simplă, rapidă și necostisitoare, care vine în sprijinul consumatorilor atunci când se confruntă cu probleme legate de achiziționarea unor produse sau a unor servicii defectuoase.

Cu toate acestea, datele arată că soluționarea alternativă a litigiilor (SAL) nu este aleasă de consumatori din diverse motive, printre care gradul de conștientizare scăzut cu privire la beneficiile SAL, probleme juridice, lingvistice și procedurale complexe.

Conferința este organizată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și se desfășoară la Grand Hotel București, începând cu ora 10:00.