InfoCons organizează seminarul de lucru în cadrul Proiectului European SOTERIA

InfoCons organizează astăzi, 16 Martie 2023, doua seminarii de lucru în cadrul Proiectului European SOTERIA  în cadrul Proiectului European SOTERIA cu privire la testarea platformei ce are ca scop creșterea gradului de securitate cibernetică.

Seminariile se desfășoare în format online pe platforma Zoom.

Astăzi, a devenit esențial pentru cetățeni să efectueze de la distanță majoritatea acțiunilor din viața de zi cu zi: consultații medicale, gestionarea conturilor bancare, plăți pentru sistemele de sănătate, asigurări, taxe, comenzi, toate aceste activități se pot face acum online. Acest lucru a fost accelerat de pandemia de Covid-19 și se așteaptă ca acesta să devină noul standard.

Chiar dacă majoritatea furnizorilor de servicii au făcut efortul de a propune un acces electronic la serviciile lor, această dematerializare ridică totuși o serie de întrebări.

În primul rând, este incomod pentru un cetățean să se înregistreze pe diferite platforme, cu un cont diferit pentru fiecare dintre ele, o nouă parolă de reținut și informații personale de completat în mod repetat. De asemenea, este posibil ca accesul la aceste conturi cu o parolă simplă să nu fie suficient de securizat pentru activități sensibile, cum ar fi gestionarea conturilor bancare.

În plus, datele personale furnizate de cetățean sunt stocate centralizat, ceea ce favorizează riscul încălcării datelor, în prezent în creștere ca număr dar și ca gravitate.

În cele din urmă, modul în care datele personale sunt gestionate de către furnizorii de servicii este rareori transparent, iar cetățenii sunt de cele mai multe ori nesiguri cu privire la cine monitorizează, accesează și modifică datele lor personale. Un studiu recent a arătat că peste 70% dintre cetățeni au îngrijorări cu privire la utilizarea datelor lor de către companii.

 

Mai multe detalii regăsiți pe platforma Proiectului : https://www.soteria-h2020.eu/about/