Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) lansează Ghidul privind identificarea materialelor de tip Deepfake. Acest ghid reprezintă un instrument esențial pentru înțelegerea și abordarea provocărilor asociate cu fenomenul Deepfake, având ca obiectiv principal protejarea și educarea publicului cu privire la conștientizarea riscurilor de securitate cibernetică.

Un ghid bine elaborat oferă informații detaliate despre ceea ce înseamnă Deepfake, procesul de realizare și cum pot fi identificate. Prin înțelegerea acestor concepte, utilizatorii devin mai conștienți de riscurile asociate și pot lua măsuri adecvate pentru a se proteja.

Ghidul prezintă elementele distinctive și caracteristicile comune ale fenomenului deepfake, ajutând utilizatorii să recunoască detaliile subtile care ar putea indica prezența conținutului falsificat și este disponibil pe site-ul oficial al DNSC.

Deepfake-ul este o formă de manipulare digitală care utilizează tehnici avansate de inteligență artificială pentru a crea conținut de tip imagini sau audio-video falsificat. Acest fenomen poate avea consecințe semnificative asupra societății, inclusiv impactul asupra securității și a încrederii publicului în informațiile din mediul online.

Ghidul Deepfake realizat de către DNSC oferă o imagine de ansamblu despre:

  • Importanța înțelegerii fenomenului Deepfake
  • Tehnologia utilizată și etapele de realizare
  • Exemple și indicatori
  • Instrumente și tehnici de detectare
  • Educația în combaterea fenomenului și sfaturi utile privind conștientizarea
  • Ce să faci dacă ești victima unui Deepfake

Ghidul Deepfake oferă informații esențiale și soluții practice pentru a promova o utilizare responsabilă a tehnologiei digitale și pentru a proteja integritatea informației online.

Ghidul poate fi accesat de AICI