Mulți europeni au acum acces la alimente și produse foarte variate. Însă tot ce cumpărăm, de la un litru de lapte la o pereche de pantofi noi, trebuie să fie produs – și acest lucru generează emisii de CO2. În plus, numeroase procese de producție sunt dăunătoare pentru mediu și accelerează schimbările climatice.

 

Citeste si : O energie curată – Pactul verde european

Transportul produselor alimentare cu avionul dintr-un colț al lumii în altul generează de 1 1.700 de ori mai multe emisii de CO2 decât transportul acestora cu camionul pe o distanță de 50 km. Exploatarea nerațională a pădurilor contribuie la despădurirea suprafețelor , generând aproximativ 20 % din emisiile mondiale de CO2.

  • Atenție la ambalaje: ambalajele din plastic creează cantități mari de deșeuri și sunt adesea dificil de reciclat. Încercați să evitați produsele ambalate și căutați rezerve pentru produse precum șamponul.
  • Când mergeți la cumpărături, luați cu dumneavoastră sacoșe refolosibile. Cumpărați hârtie igienică și prosoape de bucătărie din hârtie reciclată.

 

Citeste si : Alertă InfoCons ! Ketchup cu până la 6 E-uri și doar 6% concentrat de roșii !

  • Gândiți-vă de două ori înainte de a vă schimba telefonul sau tableta. Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) sunt categoria de deșeuri cu cea mai rapidă creștere în UE.
  • Vreți să cumpărați mobilier de grădină sau alte produse din lemn? Alegeți produse etichetateFSC sau PEFC, ceea ce garantează faptul că lemnul respectiv a fost exploatat într-un mod durabil.

Citeste si : Calatoria cu trenul – Informații utile despre mersul trenurilor