204 ani de la nașterea lui Alexandru Ioan Cuza – Primul apărător al Drepturilor Consumatorilor din România

Născut la Bârland în data de 20 martie 1820, Alexandru Ioan Cuza este unul dintre cei mai cunoscuți domnitori din istoria țării. În timpul domniei sale între 1859 și 1866, Alexandru Ioan Cuza este cel care a realizat Unirea Principatele Române și care a pus bazele statului modern.

La aniversarea de 204 ani de la nașterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, celebrăm și contribuția acestuia în domeniul protecției consumatorilor. A.I. Cuza este considerat primul apărător al drepturilor consumatorilor din România, prin introducerea primului sistem metric în Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești (Ocaua lui Cuza). Acum 160 ani, la data de 15 septembrie 1864, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, a fost emis decretului-lege nr. 1181.

Acest lucru a adus o standardizare esențială în unitățile de măsură, facilitând astfel comerțul intern și internațional și promovând o mai mare eficiență în diversele sectoare economice. A.I. Cuza a înțeles că un sistem uniform de măsurare este esențial pentru dezvoltarea economică, modernizarea țării, precum și pentru oamenii care îl folosesc și a pus bazele unei infrastructuri moderne în Principatele Unite.

Prin realizările și reformele sale, Alexandru Ioan Cuza a deschis calea spre o Românie modernă și unită. Acesta rămâne nu numai un lider remarcabil al istoriei naționale, ci și o sursă de inspirație și un model pentru generațiile viitoare.