Anual, 1 Februarie este o zi de celebrare a vieții și operei pictorului Ștefan Luchian. Acesta s-a născut la 1 februarie 1868 la Ştefăneşti, în nordul Moldovei și a fost un pictor român, considerat de unii ca fiind primul mare pictor modern din România.

Ștefan Luchian s-a făcut remarcat prin realismul abordării tematicii sociale și printr-o paletă cromatică strălucitoare, împletite cu experimentarea tehnicilor grafice moderne. Echilibrând culorile și definind precis planurile compoziționale, a realizat o simplificare modernă a formelor. În 1939, prima sa expoziție retrospectivă a fost primită cu laude. De-a lungul carierei sale, Luchian a surprins prin capacitatea de a trece de la o tehnică la alta, experimentând și diversificând suporturile și stratul pictural, plasând astfel experimentul grafic în centrul modernității românești. Curajul său artistic și inovațiile tehnice l-au consacrat ca unul dintre cei mai importanți artiști moderni, recunoscut ca un deschizător de drumuri în impunerea graficii ca formă majoră de artă.

Respectarea drepturilor de proprietate intelectuală este și respectarea pictorilor, artiștilor plastici și nu numai. Împreună putem să fim mai Europeni și prin respectarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Împreună putem să spunem: Fii Original cu o9atitudine!

 

Surse :