Se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile.

Înainte de începerea sezonului rece se asigură controlul instalaţiilor şi al sistemelor de încălzire şi înlăturarea defecţiunilor constatate, asigurându-se funcţionarea la parametrii normaţi.

Asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea coşurilor de fum cel puţin o dată pe an, de către o persoană autorizată. Tăiaţi crengile copacilor aflate deasupra sau în apropierea coşurilor de fum.

Amplasaţi materialele combustibile la distanţă faţă de sobe. Asiguraţi izolarea sobei faţă de podea şi pereţii din apropiere.

Se interzice lăsarea copiilor singuri în încăperi în care sunt mijloace de încălzit în funcţiune.

Se interzice depozitarea/amplasarea materialelor combustibile la o distanţă mai mică de un metru faţă de sobele fără acumulare de căldură şi de 0,50 m faţă de sobele cu acumulare de căldură.

Folosiţi doar tipul de combustibil pentru care a fost proiectat sistemul de încălzire şi respectaţi întocmai instrucţiunile producătorului.

În cazul utilizării combustibilului solid, în faţa uşiţei de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu tavă/ tablă metalică având dimensiunile de minim 0,70 × 0,50 m.

În timpul funcţionării sobelor care utilizează combustibil solid, uşiţele focarului şi cenuşarului trebuie menţinute închise şi nezăvorâte.

Depozitaţi cenuşa într-un container de metal în exteriorul locuinţei şi la distanţă de casă, grajd, fânar, depozite, etc.

Amplasaţi un ecran în faţa focarului şemineului şi ţineţi uşiţa închisă la sobă.

Stingeţi întotdeauna focul din sobă înainte de culcare.

Sursa: IGSU

Citește și:

Site de educare și informare pe tema testării comparative – www.teste-comparative.ro

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamații@protecția-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal