Mersul pe jos este benefic pentru sănătate şi mediu. Este un mijloc de deplasare practic, mai ales pentru persoanele în vârstă şi pentru copii. Cu toate acestea, pietonii sunt mult mai vulnerabili în faţa accidentelor decât ceilalţi participanţi la trafic.

 

Reguli de circulaţie pentru pietoni

Pietonii trebuie sa circule numai pe trotuare sau pe pistele special amenajate, cu excepţia cazului în care aceştia sunt nevoiţi să se deplaseze pe carosabil în locurile neamenajate.

În acest caz, se recomandă pietonilor să circule pe partea stângă a carosabilului, în sensul lor de mers.

Accidente în care sunt implicaţi pietonii

În UE, aproximativ 21% dintre victimele accidentelor rutiere mortale sunt pietoni. În mare parte, este vorba de persoane în vârstă de peste 65 de ani.

Mai puţine accidente mortale

Numărul accidentelor mortale în care sunt implicaţi pietoni ar putea fi redus prin aplicarea următoarelor măsuri:

  • crearea de zone cu limite de viteză
  • crearea de trotuare continue
  • buna iluminare a spaţiului public
  • utilizarea de dispozitive reflectorizante
  • introducerea de modificări în proiectarea părţii frontale a vehiculelor.

Proiecte europene privind siguranţa pietonilor

Sistemul Watch-over este prevăzut cu senzori de proximitate care permit detectarea pietonilor, atunci când aceştia se află în apropierea unui vehicul, permiţând şoferului să-i evite.

Diverse proiecte, cum ar fi APROSYS , au studiat în ce măsură modificarea părţii frontale a autovehiculului poate atenua şocul impactului asupra pietonilor în caz de accident.

InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro ), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

FII INFORMAT! IA ATITUDINE! – 0219615

Sursa : europa.eu 

Descarca aplicatia InfoCons

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Descarca aplicatia InfoCons
Meniu