Scutire de impozit pentru darea în plată. Pașii de urmat

In comunicatul de presa publicat pe site-ul sau, Ministerul Finantelor Publice precizeaza ca a emis un proiect de ordonanta referitor la Legea darii in plata in care se fac urmatoarele propuneri:

  • persoanele care apeleaza la Legea darii in plata sa nu fie impozitate cu impozitul aferent transferului de proprietate imobiliara
  • chiar daca creditul este garantat cu una sau mai multe proprietati imobiliare, masura se aplica o singura data, numai la prima dare in plata
  • pentru orice dare in plata ulterioara se plateste impozitul pe transferul proprietatii imobiliare
  • beneficiar este orice persoana fizica care apeleaza pentru prima data la darea in plata, indiferent de calitatea pe care o are in contractul de credit
  • persoanele care au fost deja executate silit si care apeleaza la articolul 8(5) din Lege pentru a li se anula datoriile ramase nu vor mai trebui sa achite ca pana acum impozitul pe transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal, iar cele care l-au achitat sub orice forma, dupa intrarea in vigoare a OUG, pot cere restituirea acestuia.

Ordonanta de urgenta pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar – fiscale a fost emisa in contextul in care persoanele fizice care au dreptul de a li se stinge datoriile izvorate din contractele decredit cu tot cu accesorii datoreaza si impozit in cazul transferului dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal prin darea in plata a acesteia,

Ce noutati aduce?

  • defineste termenul de ‘prima dare in plata’
  • aduce clarificari privind beneficiarul stingerii datoriilor izvorate din contractul de credit
  • infiinteaza Registrul national notarial de evidenta a actelor de dare in plata (RNNEADP).

Astfel:

Cine e beneficiarul si ce reprezinta prima dare in plata?

In cazul transferului dreptului de proprietate imobiliara a unor bunuri imobile din patrimoniul personal prin prima dare in plata, in conditiile prevederilor Legii nr.77/2016 in vederea stingerii obligatiilor asumate prin contractual de credit, de stingerea datoriilor beneficiaza orice persoana, indiferent daca darea in plata este facuta in calitate de debitor, codebitor sau coplatitor, sau de catre garanti personali sau ipotecari daca prin actul de dare in plata se transfera si dreptul lor de proprietate asupra proprietatilor imobiliare

Prima dare in plata reprezinta actul/actele translative ale dreptului de proprietate privind stingerea datoriilor izvorate dintr-un contract de credit, in conditiile prevederilor Legii nr.77/2016.

Ce este Registrul national notarial?

La nivelul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania se infiinteaza Registrul national notarial de evidenta a actelor de dare in plata (RNNEADP) prevazute de Legea nr.77/2016 in care se inscriu actele autentificate de notarul public si hotararile judecatoresti de dare in plata emise in conformitate cu prevederile Legii nr. 77/2016.

Pentru a beneficia de prevederile alin. (2) lit. e), persoana fizica solicita notarului public un certificat eliberat de CNARNN care sa ateste faptul ca nu s-a mai inregistrat nici un alt act de dare in plata potrivit Legii nr.77/2016, pana la data autentificarii actului de dare in plata. Notarul public care autentifica actul de dare in plata are obligatia sa il transmita la RNNEADP in aceeasi zi, in vederea inregistrarii lui.

Procedura

  • persoana fizica solicita notarului public un certificat eliberat de CNARNN care sa ateste ca pana la data autentificarii actului de dare in plata nu s-a mai inregistrat nici un alt act de dare in plata potrivit Legii nr.77/2016
  • dupa ce notarul public autentifica actul de dare in plata este obligat sa il transmita in aceeasi zi la RNNEADP , in vederea inregistrarii lui.
  • daca darea in plata se face prin instanta de judecata, la cererea depusa la autoritatea fiscala competenta, persoana fizica este obligata sa anexeze certificatul eliberat de CNARNN, din care sa rezulte faptul ca hotararea judecatoreasca definitiva s-a inregistrat in RNNEADP si nu s-a mai inregistrat nici un alt act de dare in plata potrivit Legii nr.77/2016, pana la data inregistrarii hotararii judecatoresti

Pentru persoanele fizice care pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta au efectuat darea in plata in conditiile prevederilor Legii nr. 77/2016, prima dare in plata se considera primul/primele act translativ/acte translative ale dreptului de proprietate privind stingerea datoriilor izvorate dintr-un contract de credit, efectuata in conditiile legii mentionate anterior, dupa intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

Pentru a beneficia de prevederile art. 111 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal contribuabilul depune o cerere cerere insotita de certificatul eliberat de CNARNN la organul fiscal competent in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii hotararii judecatoresti definitive.

Ce face acesta?

(a) in cazul in care decizia de impunere nu a fost emisa sau nu a fost comunicata pana la data depunerii cererii, decizia de impunere nu se mai emite sau dupa caz nu se mai comunica;

(b) in cazul in care decizia de impunere a fost emisa si comunicata contribuabilului, impozitul si accesoriile aferente acestora, neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se anuleaza, prin emiterea unei decizii de anulare a obligatiilor fiscale care se comunica contribuabilului.

Atentie!

Organul fiscal nu incepe sau suspenda executarea silita ori de cate ori contribuabilul a notificat organul fiscal cu privire la exercitarea dreptului prevazut la art. 8 alin. (5) din Legea nr.77/2016.

La cererea contribuabilului adresata organului fiscal competent, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si data pronuntarii hotararii judecatoresti definitive, se restituie obligatiile fiscale reprezentand impozit pe venitul din transferul dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal stinse, prin orice modalitate.

sursa: FinZoom

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercita-le apelând 021 9615!*

*Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal