Cel mai important lucru pe care îl poți face pentru animalul tău de companie este să ai grijă de sănătatea lui, să previi bolile grave atât de ușor de contactat într-un oraș aglomerat. Trebuie știut că orice animal de companie are nevoie de deparazitări interne, externe și vaccinări conform unei scheme. Toate acestea sunt trecute într-un carnet de sănătate, parafate și semnate de medicul veterinar. Tot în carnetul de sănătate este trecut și codul numeric personal al fiecarui animal identificat prin microcipare și înregistrat în Registrul de evidență al câinilor cu stăpân (RECS).

Atenționăm populația proprietară sau iubitoare de animale de companie că Legea 258 / 2013 și Ordinului Președintelui A.N.S.V.S.A nr. 1 din 2014, obligă ca circulația câinilor pe teritoriul României să se efectueze numai dacă sunt identificați, înregistrați și vaccinați antirabic, însoțiți de carnete de sănătate.

Refuzul vaccinarii câinilor și pisicilor de către proprietarii acestora constituie contraventie și se sancționeaza conform HG 984/2005 reactualizată Art.5 lit. J, pct.3 cu amendă de 400-800 lei pentru persoanele fizice și 400-1000 lei în cazul persoanelor juridice.

Vaccinarea profilactică antirabică a câinilor, pisicilor, dihorilor domestici, câinilor de stână, animalelor din adăposturi speciale, precum şi a animalelor sălbatice din grădini zoologice, circuri şi alte spaţii în care acestea sunt adăpostite, este obligaţia proprietarilor şi a deţinătorilor de animale, persoane fizice sau juridice, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

SCHEMĂ DEPARAZITARE ȘI VACCINARE A CĂȚEILOR

Deparazitarea internă: prima deparazitare internă se face la vârsta de 4-5 săptămâni, repetându-se la 12-14 zile; ulterior, deparazitarea se efectuează o dată la 3-4 luni (de 3-4 ori pe an)

Deparazitarea externă: pentru pisoi se face numai în caz de necesitate și numai cu produse speciale pentru pisoi.

Vaccinarea: se va face in principiu o data la 14 zile, începând cu vârsta de 6 săptămâni, fiind obligatoriu precedată de o deparazitare.

 • 6 săptămâni: vaccin monovalent
 • 8 săptămâni: vaccin polivalent
 • 12 săptămâni: vaccin polivalent (rapel)
 • 6 luni: vaccin antirabic

SCHEMĂ DEPARAZITARE ȘI VACCINARE CÂINI ADULȚI

 • Deparazitarea internă: de 3-4 ori pe an
 • Deparazitarea externă: lunar
 • Vaccinarea: annual

SCHEMĂ DEPARAZITARE ȘI VACCINARE PENTRU PISOI

 • Deparazitarea internă: prima deparazitare internă se face la vârsta de 4-5 săptămâni, repetându-se la 12-14 zile; ulterior, deparazitarea se efectuează minim de 2 ori pe an.
 • Deparazitarea externă pentru pisoi se face numai în caz de necessitate și numai cu produse speciale pentru pisoi.
 • Vaccinarea:
  • 8 săptămâni: vaccin polivalent
  • 12 săptămâni: vaccin polivalent
  • 12 săptămâni: vaccin antirabic

SCHEMĂ DEPARAZITARE ȘI VACCINARE PENTRU PISOI

 • Deparazitarea internă: minim 2 ori pe an
 • Deparazitarea externă: în funcție de regimul de viață al pisicii
 • Vaccinarea: anual

Sursa: A.N.S.V.S.A.

Citește și:

Câte E-uri găsim în plicurile de răceală?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: [email protected]

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Meniu