Romania a trimis spre testare în Danemarca produse conexe COVID-19, în cadrul unui proiect al Comisiei Europene

România a participat alături de alte 22 de State Membre la o acțiune comună, coordonată de testare, inițiată de Comisia Europeană, desfășurată în perioada iulie 2020 – iulie 2021, privind produsele conexe COVID-19 vândute consumatorilor, respectiv măști de protecție, geluri/dezinfectanți pentru mâini și mănuși de protecție, în cadru unei acțiuni care s-a numit „CASP Corona 2020„.

Astfel, România a transmis spre testare,  următoarele produse:

 • 3 tipuri de măști de protecție;
 • 3 tipuri de geluri/ dezinfectanți pentru mâini;
 • 2 tipuri de mănuși de protecție.
Pentru fiecare tip de produs asociat COVID-19, activitatea de testare a laboratorului din Danemarca, acreditat în proiect, s-a concentrat pe următoarele criterii:
 • pentru măști: laboratorul a verificat penetrarea filtrului sau, alternativ, capacitatea de filtrare a scurgerilor spre interior;
 • pentru geluri și dezinfectanți pentru mâini: conținutul substanței active biocide declarate și autorizate (conferind eficacitatea dezinfectantă), verificat prin determinare prin cromatografie sau test colorimetric;
 • pentru mănuși: prezența substanțelor chimice periculoase, pătrunderea lichidelor, permeabilitatea substanțelor chimice prin mănuși și protecția acestora împotriva virușilor.
Rezultatele de testare efectuate de laboratorul ales în acestă acțiune comună a Comisiei Europene a arătat următoarele rezultate pentru produsele transmise:
 • măști de protecție: 2 tipuri nu au trecut testele, un tip de mască a trecut;
 • geluri/dezinfectanți pentru mâini: 2 tipuri nu au trecut testele, un tip a trecut;
 • mănuși de protecție: 2 tipuri au trecut testele.

În urma rezultatelor testelor primite de la laboratorul, Romania a notificat RAPEX – Sistemul de schimb rapid de informații privind produsele periculoase între Comisia Europeană și statele membre UE, sistemul validând 2 alerte pentru tipurile de măști ce nu au trecut testele de laborator, precum și alte 2 alerte pentru gelurile/dezinfectanții pentru mâini ce nu au trecut testarea.Obiectivul principal al acestui proiect coordonat al CE a fost de a oferi autorităților de supraveghere a pieței coordonarea și expertiza necesare, să asigure organizarea logistică completă a tuturor pașilor necesari pentru efectuarea testelor necesare într-un mod armonizat asupra produselor conexe COVID-19 găsite pe piața unică. Scopul final al acțiunii este de a disemina rezultatele proiectului și riscurile identificate către părțile interesate relevante și creșterea gradului de conștientizare a consumatorilor, operatorilor economici și publicul larg, în general.

Acțiunea „CASP Corona 2020„  și-a propus să abordeze pericolele identificate într-un mod coordonat printr-o activitate de testare comună și să utilizeze rezultatele pentru o comunicare direcționată către consumatorii europeni, cu un accent special pe sfaturi pentru consumatorii care cumpără aceste tipuri de produse.

Astfel, la cumpărarea produselor de protecție împotriva COVID-19, ANPC recomandă consumatorilor:

 • măștile de protecție trebuie să conțină marcajul CE și acestea trebuie să acopere complet nasul și gura;
 • gelurile/ dezinfectanții petru mâini trebuie să conțină cel puțin 70% alcool;
 • mănușile de protecție trebuie să aibă înscrisul CE, evitându-se utilizarea gelurilor/ dezinfectanților pentru mâini concomitent purtării mănușilor;
 • toate produsele trebuie ambalate și etichetate, conținând instrucțiuni de utilizare și avertismente, având înscrise denumirea și adresa completă a producătorului.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal