Rezultatele controalelor ANSVSA dinainte de Crăciun

În perioada 5-20 decembrie 2018, inspectorii sanitari-veterinari au verificat 4.592 de obiective (unități de industrie alimentară, piețe agro-alimentare și unități de vânzare cu amănuntul) și au realizat 427 de controale în trafic, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratelor de Poliţie judeţene.

Neregulile identificate în timpul controalelor au fost amendate prin aplicarea a 294 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 785.910 de lei și emiterea a 4 ordonanțe de suspendare și 3 ordonanțe de interzicere a activității.

De asemenea, a fost confiscată o cantitate de 1.858 kg de produse alimentare neconforme (carne și produse din carne), 65 de litri de lapte și 7 kg de pește. În urma controalelor realizate în trafic au fost confiscați 11 porci vii cu greutatea totala de 1.030 kg și 4 carcase de porc cu o greutatea de 513 kg. Porcii au fost eutanasiați și carcasele distruse. Toate produsele neconforme au fost dirijate către unități de neutralizare, pentru a fi distruse.

Dintre deficienţele identificate şi sancţionate, menţionăm:

  • depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

  • comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă, sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar;

  • manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;

  • nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea şi etichetarea produselor alimentare;

  • lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;

  • transportul cărnii și al produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției pestei porcine africane (PPA);

  • transportul de animale neidentificate, fără documente sanitare veterinare

  • transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar;

  • personal fără echipament de protecţie.

ANSVSA continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară în perioada următoare, prin acţiuni de inspecţie şi control şi prin asigurarea serviciului de permanenţă, de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Reamintim cetățenilor numărul de telefon al `Call Center`-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

ANSVSA reamintește cetățenilor că este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției pestei porcine africane (PPA), iar comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi de până la 40.000 de lei!

Sursa: ANSVSA.

Citește și:

– Eliminarea blocării geografice și a redirecționării către altă țară în achizițiile online

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal