Regulamentul intern al Parlamentului: eurodeputații vor declara toate reuniunile cu grupurile de interese

Pe 31 ianuarie, deputații europeni au votat în favoarea modificării regulamentului de procedură al Parlamentului European. Aceste modificări au ca obiectiv garantarea transparenței privind reuniunile dintre eurodeputații implicați în elaborarea unui proiect legislativ, pe de o parte, și reprezentații organizațiilor care ar putea beneficia sau ar putea avea de pierdut de pe urma legii respective.

Parlamentul a decis ca atunci când eurodeputații au rol de raportor, raportor din umbră sau președinte de comisie, aceștia vor fi obligați să publice online reuniunile pe care le au programate cu reprezentați ai grupurilor de interese. De asemenea, deputații care au alte responsabilități sunt încurajați să facă același lucru.

Un raportor este un deputat european care prezintă poziția Parlamentului pe o anumită temă. Raportorii nu își prezintă doar punctele de vedere pe această temă, ci încearcă și să asigure suficientă susținere politică în cadrul Parlamentului.

Raportorii din umbră urmăresc evoluția unui raport în numele unui grup politic. Ei propun amendamente care reflectă poziția grupului lor și încearcă să ajungă la un compromis cu privire la textul votat mai întâi în comisie și apoi în plen.

Raportorii și președinții de comisii sunt implicați în negocierile cu Consiliul și Comisia Europeană pentru a ajunge la un acord privind textul final al legilor.

Sursa: europa.eu.

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Punctul de vedere al mișcării de protecție a consumatorului cu privire la completarea articolului 30 din OG. nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal