Protecție mai mare la locul de muncă împotriva substanțelor cancerigene

În 2017, pe durata discuțiilor privind prima revizuire a directivei din 2014 referitoare la limitarea substanțelor dăunătoare la locul de muncă, eurodeputații au stabilit limite de expunere pentru 11 agenți cancerigeni.

Pe 11 decembrie 2018, deputații europeni au adoptat măsuri mai stricte privind eliminarea și reducerea agenților cancerigeni și mutageni. Noul cadru juridic include valori-limită de expunere și menționează riscurile pentru piele pentru alte opt substanțe cancerigene, indiferent dacă expunerea survine prin inhalare sau manipulare. Această listă include noxele produse de motoarele diesel și uleiurile de motor uzate.

Raportorul Claude Rolin, membru din grupul PPE, a declarat: `Cel mai important lucru pentru mine este ca riscurile să fie reevaluate constant, pentru că nu putem evalua în bani sănătatea lucrătorilor noștri.`

Pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și a asigura o protecție mai bună pentru lucrători, eurodeputații lucrează deja la elaborarea unei a treia versiuni care prevede stabilirea unor limite de expunere pentru alți cinci agenți cancerigeni.

Cancerul este cauza principală a deceselor legate de locul de muncă în UE. În fiecare an, 53% dintre aceste decese sunt cauzate de cancer, 28% de bolile circulatorii și 6% de bolile respiratorii.

Cele mai frecvente tipuri de cancer legate de locul de muncă sunt cancerul pulmonar, mezoteliomul (cauzat de expunerea la particule de azbest) și cancerul vezicii urinare. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, unul din zece decese cauzate de cancerul pulmonar este strâns legat de riscurile de la locul de muncă.

Sunt afectate în mod special sectorul construcțiilor, al produselor chimice, al automobilelor și al mobilei, al producătorilor de alimente, al textilelor, al prelucrării lemnului și sectorul sănătății.

Citește și:

Eurodeputații propun măsuri noi de combatere a amenințărilor teroriste

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal