Poarta întâi a Cetății Alba Iulia, ieri și azi – o9atitudine pentru cultură

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Poarta întâi a Cetății Alba Iulia, ieri și azi – o9atitudine pentru cultură

Pe latura de răsărit a cetății, la baza terasei pe care se ridică Alba Carolina, a fost construită din piatră Poarta I, un frumos arc de triumf cu trei goluri menite a permite atât accesul pietonal cât și cel carosabil. Realizată din piatră, poarta este bogat decorată pe pilaștrii centrali cu sculpturi în ronde- bosse reprezentându-i pe Marte – zeul Războiului și pe Venus – zeița frumuseții ,iar pe pilaștrii laterali descoperim două bombarde cu țeava scurtă. Între cele două statui ale zeilor, deasupra golului central, tronează pe un mic soclu cu volute acvila bicefală, încoronată, purtătoare a monogramei lui Carol al VI- lea. Simbolurile puterii sunt și ele prezente : acvila ține în gheare un sceptru și o sabie, elemente ale emblemei de stat a Imperiului Austriac. Pe partea exterioară a porții descoperim, deasupra golurilor pietonale, basoreliefuri reprezentându-i în partea stângă pe Aeneas, fiul lui Anchises din Troia și al zeiței Afrodita, întemeietorul Romei ,iar în partea dreaptă pe Hercule, simbol al forței, al puterii. Pe fațada interioară a porții basoreliefurile îi reprezintă pe Hercule, într-o nouă ipostază, cea de învingător în lupta cu leul din Nemeea , iar în partea dreaptă un alt personaj din mitologie și anume Perseu, cel ce ține în mînă capul Meduzei ,iar la picioare corpul decapitat al acesteia.

Mai multe informații pe centenar.infocons.ro.

Citește și:

– Hotel Capitol, ieri și azi

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: [email protected]

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Meniu