Poarta a IV-a a Cetății Alba Iulia, ieri și azi – o9atitudine pentru cultură

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Poarta a IV-a a Cetății Alba Iulia, ieri și azi – o9atitudine pentru cultură

Poarta a IV- a, zisă și Poarta Episcopului ,se află în partea de vest a Cetății Alba Carolina, pe linia mediană a zidului ce unește cele două bastioane, Sf. Mihail și Trinitarienilor. Are o singură intrare pietonală, generoasă spațial și este împodobită în stil baroc. De altfel, este inclusă în lista monumentelor de artă barocă din Transilvania sec. al XVIII- lea. Intrarea în tunelul porții este monumentală, străjuită la stânga și la dreapta de doi pilaștri profilați, continuați pe înălțime de capiteluri cu volute ionice la care se adaugă un frumos decor vegetal. În partea inferioară a pilaștrilor descoperim câte un stilobat a cărui menire este aceea de a susține un atlant, element de stabilitate arhitectonică a porții.

Deasupra pilaștrilor se află antablamentul, o arhitravă ușor profilată, o friză nedecorată și o cornișă în centrul căreia reîntâlnim acest element comun al porților fortificației, emblema de stat a Imperiului Austriac, acvila bicefală încoronată, ținând în gheare însemnele puterii: sceptrul și sabia. Sub acvilă, pe bolțarul median al arcului porții, se află sculptată în piatră o mască, întruchiparea Mâniei. Deasupra arcului porții întâlnim basoreliefuri cu echipamente militare antice. În stânga și în dreapta gangului erau camerele de gardă ale garnizoanei , iar la etaj erau încăperi de locuit.

Mai multe informații pe centenar.infocons.ro.

Citește și:

– Grand Hotel Traian, ieri și azi

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Pe același subiect

Distribuie

Meniu