Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina, ieri și azi – o9atitudine pentru cultură

Principalul punct de acces în cetatea Alba Iulia, Poarta a III -a, este amplasată pe latura de est și poate fi pe drept considerată drept cea mai impunătoare dintre porțile fortificației. Nu doar dimensiunile porții impresionează, ci și bogăția decorului cu frumoase sculpturi baroce și o multitudine de detalii încrustate în piatră ; toate fac privitorul să zăbovească îndelung în fața acestei creații. Întregul edificiu, construit între 1715 și 1728, avea menirea de a glorifica domnia împăratului Carol al VI- lea. Și poarta a III- a are forma unui arc de triumf pe al cărui coronament se află poziționată central statuia ecvestră a împăratului Carol al VI-lea, încadrată de prizonieri turci printre care acesta trece victorios. Poarta are trei intrări : una mai generoasă și două mai mici și un pod mobil ce putea fi coborât seara, urmând a fi ridicat odată cu răsăritul soarelui.

Pe partea exterioară a porții, golurile de acces sunt încadrate de câte doi pilaștri masivi ce sprijină o friză dorică alcătuită dintr-o succesiune de triglife și metope decorate cu tunuri, coifuri și armuri reprezentate în basorelief. În centrul frizei tronează o cornișă ce adăpostește binecunoscuta pajură bicefală, încoronată, cu aripile deschise și ținând pe piept blazonul Principatului Transilvaniei iar în gheare însemnele puterii, spada și sceptrul. Pasajele pietonale sunt decorate pe înălțime cu panouri, reprezentări în basorelief ale unor scene istorice: învestirea de către împărat în fruntea coaliției antiotomane a lui Eugeniu de Savoia și întoarcerea victorioasă din campanie și primirea triumfală a comandantului.

În mod surprinzător, fațada interioară a porții este mult mai bogată, de-a dreptul barocă în detalii. Patru atlanți poartă pe umeri capiteluri ce susțin antablamentul. În ciuda corpurilor puternice efortul este prezent, căci pe figurile lor regăsim un registru întreg de stări eminamente umane: revoltă, resemnare, nepăsare și durere. Antablamentul ne dezvăluie o friză continuă decorată cu elemente militare și o cornișă centrală în care se află sculptat un scut cu emblema împăratului Carol al VI- lea. În partea superioară a porții, la capătul superior al fiecărui pilastru ,se află câte o statuie reprezentând patru dintre virtuți: Abundența, Înțelepciunea, Cumpătarea și Forța.

Mai multe informații pe centenar.infocons.ro.

Citește și:

Bulevardul Regina Elisabeta, ieri și azi

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal