Când efectuați o plată transfrontalieră în euro pe teritoriul UE, banca nu vă poate percepe o taxă mai mare decât cea aplicabilă unei tranzacții naționale echivalente în euro. Chiar și băncile care au sediul în țările UE din afara zonei euro(Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos.) trebuie să aplice această regulă.

Este vorba, printre altele, despre:

  • transferurile dintr-un cont în altul în diferite țări din UE
  • retragerile de numerar de la bancomate în țările din UE
  • plățile cu cardul de debit sau de credit
  • operațiunile de debitare directă

Exemplu: dacă banca vă percepe un comision de 1 EUR de fiecare dată când retrageți numerar, în țara de origine, de la un bancomat care nu face parte din rețeaua băncii, nu va putea să vă perceapă un comision mai mare dacă retrageți bani de la un bancomat din altă țară din UE.

Citește și:

Produse de asigurare

Taxe pentru utilizarea cardului

Când efectuați o plată în UE cu cardul de credit sau de debit, comercianții și băncile nu vă pot percepe taxe suplimentare doar pentru utilizarea unui anumit card. Această regulă se aplică tuturor achizițiilor cu cardul (în magazin sau online) efectuate în țara de origine sau în altă țară din UE. Menționăm că, dacă plătiți în monede UE altele decât euro, s-ar putea ca furnizorul cardului să vă perceapă un comision de conversie monetară atunci când utilizați cardul în altă țară.

Sursa: Europa.eu

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal