Planul de actiune al Uniunii Europene pentru perioada 2014 – 2019

Masurile de combatere a crimei organizate, coruptiei si spalarii de bani sunt incluse intr-un plan de actiune al UE pentru perioada 2014 – 2019, recomandat de Parlamentul European. Confiscarea bunurilor financiare ale retelelor de crima organizata si taierea surselor lor de venit sunt primele pe lista. Se presupune ca aproximativ 4000 de organizatii criminale internationale operau in UE in 2013.

‘Costul mafiei, dificil de estimat, se afla undeva intre 4% si 5% din PIB-ul doar al UE’ a spus Salvator Iacolino (PPE, IT), raportorul pentru propunerile finale, aprobate cu 526 de voturi pentru, 25 impotriva si 87 de abtineri. Aceasta rezolutie este ‘o lista de actiuni concrete ce trebuie implementate in urmatoarea legislatura. Este o provocare comuna la adresa sistemelor criminale’, a adaugat el.
Cifrele Europolului arata ca 3600 de organizatii criminale internationale operau in UE in 2013, dintre care 70% au membri din tari diferite.

Protejarea finantelor UE

Deputatii vor ca persoanele cu sentinte finale pentru infractiuni legate de crima organizata, coruptie si spalare de bani sa nu mai aiba acces la contracte obtinute prin licitatii publice in niciun stat din UE si sa nu mai poata candida sau detine nicio functie publica.

Deputatii reitereaza necesitatea crearii unei procuraturi europene care sa coordoneze investigatiile nationale si sa combata infractiunile care afecteaza interesele financiare ale UE. Aceasta institutie trebuie sa aiba toate resursele umane si financiare necesare.

Biroul Natiunilor Unite pentru combaterea drogurilor si a criminalitatii (UNODC) estimeaza ca activitatile ilegale reprezinta 3,6% din PIB-ul global, iar Comisia calculeaza pierderile cauzate de coruptie doar in UE la aproximativ 120 miliarde de euro pe an, echivalentul a 1,1% din PIB-ul UE.

Combaterea bunurilor provenite din activitati criminale

Pentru a proteja interesele financiare ale UE, este important sa fie atacate mai eficient bunurile organizatiilor criminale, spun deputatii, care cer, in acest scop, eliminarea secretului bancar si eliminarea paradiselor fiscale din UE. Odata sechestrate, bunurile retelelor criminale ar trebui reutilizate in scopuri sociale, se arata in text.

Eradicarea traficului de persoane

Deputatii cer pedepse mai mari impotriva traficantilor de persoane si o mai buna protectie pentru victimele lor, in efortul de a eradica traficul si munca fortata. Ei vor ca lupta impotriva muncii fortate sa se concentreze pe locurile in care munca fortata ieftina este exploatata.

Traficul de persoane genereaza un profit criminal estimat la 25 miliarde de euro pe an si afecteaza toate statele UE. Organizatia Internationala a Muncii considera ca in UE sunt aproximativ 880 000 de muncitori fortati, dintre care 270 000 sunt victime ale exploatarii sexuale.

Infractiunile de tip mafiot

Parlamentul sustine ca este esentiala o decizie privind o definitie legala unica privind activitatile infractionale de tip mafiot care ar trebui sa includa si infractiunea de implicare in organizatii de tip mafiot.

Meciuri aranjate si cumpararea de voturi

Deputatii vor ca aranjamentele sportive sa devina o infractiune, pentru care sa existe pedepse potrivite. De asemenea, cumpararea de voturi trebuie sa devina infractiune, chiar daca beneficiile sunt intangibile, se mai arata in text.

Background

Rezolutia adoptata miercuri stabileste un plan de actiune pentru urmatorul Parlament, urmatoarea Comisie si Consiliu, astfel incat UE sa aiba instrumente pentru a lupta impotriva crimei organizate la nivel international, european si national. Acest plan a fost redactat de Comisia speciala pentru crima organizata, coruptie si spalare de bani, creata in martie 2012 pentru a evalua impactul economic si social al activitatilor de tip mafiot in UE si pentru a recomanda masuri legislative si de alta natura.

Sursa: europa.europarl.eu

InfoCons – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal