Peste 170 milioane de euro pentru studenți și întreprinderi mici și mijlocii din România

Fondul European de Investiții (FEI) a semnat patru acorduri de finanțare în România, prin care țara va beneficia de peste 170m EUR în condiții avantajoase:

  • Primul acord de garantare Erasmus+ în valoare de 4,5m EUR va ajuta 450 de studenți să își efectueze studiile de masterat în străinătate;
  • Planul de Investiții pentru Europa: Trei acorduri de garantare în cadrul Facilității de Garantare COSME în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii:
    • 25m EUR cu CEC Bank S.A.
    • 80m EUR cu Deutsche Leasing Romania IFN S.A.
    • 63m EUR cu Libra Internet Bank

Citește și:

7 sfaturi pentru a urma o dietă sănătoasă

FEI și instituția financiară nebancară FINS au semnat primul acord de garantare Erasmus+ din România, care va permite FINS să ofere un nou produs de creditare pentru studenții care doresc să continue studiile la master în străinătate. Datorită aceastei garanții, aproximativ 450 de studenți vor beneficia de credite în condiții favorabile pentru a studia în altă țară din UE, ca și în Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia și Turcia. Acordul de 4,5m EUR a fost semnat în cadrul facilității de garantare Erasmus+, care este finanțată de Uniunea Europeană și administrată de Fondul European de Investiții.

De asemenea, FEI a semnat acorduri COSME cu CEC Bank S.A., Deutsche Leasing Romania IFN S.A. și Libra Internet Bank S.A. Acordurile vor permite acestor instituții să ofere noi credite în valoare de aproximativ 168 m EUR pentru IMM-uri românești. Acordurile sunt susținute de Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS), principala componentă a Planului de Investiții pentru Europa, și vor facilita accesul la credite și finanțări de leasing pentru aproape 3.000 IMM-uri. Sprijinul COSME permite partenerilor FEI să extindă oferta față de politica uzuală de creditare – de exemplu, aceștia pot oferi credite cu cerințe semnificativ reduse de garanții suplimentare pentru IMM-uri cu grad crescut de risc.

Citește și:

Comisia îndeamnă ROMÂNIA să aplice normele privind serviciile de plată

Despre FEI

Fondul European de Investiții face parte din Grupul Băncii Europene de Investiții. Principala misiune a FEI este să sprijine întreprinderile mici și mijlocii din Europa prin facilitarea accesului acestora la finanțare. FEI dezvoltă instrumente de capital de risc, garantare și microfinanțare adresate în mod special acestui segment de piață. In acest fel, FEI implementează obiective ale Uniunii Europene în domeniile: inovare, cercetare și dezvoltare, antreprenoriat, creștere, sporirea locurilor de muncă.

Despre Planul de Investiții pentru Europa

Planul de Investiții pentru Europa, așa-numitul Plan Juncker, este una din prioritățile Comisiei Europene. Acesta se axează pe dezvoltarea investițiilor în scopul sporirii locurilor de muncă, creșterea prin utilizarea inteligentă a resurselor financiare noi și existente, înlăturarea obstacolelor din calea investițiilor, oferirea de vizibilitate și asistență tehnică pentru proiectele de investiții.

Citește și:

Raport referitor la apărarea comercială a UE – o protecție eficace împotriva practicilor comerciale neloiale

Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS) este pilonul principal al Planului Juncker și oferă garanții de primă pierdere, astfel încât BEI să poată investi în mai multe proiecte cu grad mai mare de risc. FEIS înregistrează déjà rezultate concrete. Proiectele și contractele aprobate spre finanțare în cadrul FEIS vor mobiliza investiții estimate la peste 390 miliarde EUR, din care 2,6 miliarde EUR pentru România, și vor sprijini 929.000 IMM în cele 28 țări ale UE.

Mai multe informații despre rezultatele Planului de Investiții pentru Europa sunt disponibile aici(link is external).

Despre COSME

COSME este programul UE pentru competitivitatea întreprinderilor mici și mijlocii care se desfășoară între 2014 și 2020 cu un buget total de 2,3 miliarde EUR. Peste 60% din program va fi alocat sprijinirii accesului la finanțare pentru IMM-urile europene prin două instrumente financiare. Astfel, Facilitatea de Garantare COSME oferă garanții și contragaranții instituțiilor financiare, pentru ca acestea să poată oferi IMM-urilor mai multe credite și finanțări de leasing. Această facilitate include și securitizarea portofoliilor de credite IMM. De asemenea, programul COSME investește prin Facilitatea de Equity COSME în fonduri de capital de risc pentru IMM-uri aflate în etapele de extindere și creștere. Programul COSME continuă fostul program de succes CIP 2007-2013 (Programul-cadru pentru competitivitate și inovare), care a mobilizat credite de aproape 21 miliarde EUR și finanțări de capital de risc de peste 3 miliarde EUR pentru peste 384.000 IMM-uri din întreaga Europă.

Întreprinderile care doresc să obțină finanțări europene pot contacta instituțiile financiare active în țara lor: http://www.access2finance.eu/(link is external).

Citește și:

Comisia Europeană salută acordul provizoriu privind consolidarea normelor UE în materie de protecție a consumatorilor

Despre credite pentru programe Master `Erasmus +`

Programul Erasmus+, din care face parte Facilitatea de Garantare a Creditelor pentru Studii de Master `Erasmus+`, este cel mai mare creator de mobilitate în rândul studenților din UE, prin care aproximativ 300.000 studenți și angajați se instruiesc, lucrează sau efectuează stagii în alte țări europene în fiecare an. Programul este administrat de către DG EAC (Direcția Generală pentru Educație și Cultură) și agenția executivă a acesteia. Activitățile DG EAC în domeniul educației se subscriu și Strategiei pentru Educație și Training 2020 (ET2020), care contribuie la componenta de educație a Strategiei Europa 2020, al cărei obiectiv este să promoveze creșterea și crearea de locuri de muncă în Europa.

Sursa: ec.europa.eu

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Citește și:

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal